Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans spreekt op conferentie Chili

29 mrt 2009 | Staatssecretaris Timmermans bracht op 27 en 28 maart een bezoek aan Chili. Timmermans had een aantal bilaterale gesprekken en nam er deel aan de Progressive Governance Conference, die in het teken stond van de aanpak van de financieel-economische crisis.

Op vrijdagochtend hield staatssecretaris Timmermans een inleiding tijdens de plenaire openingssessie van de conferentie. Ook de Chileense oud-president Eduardo Frei, de Britse minister van arbeid James Purnell en voormalig minister in de Clinton-administratie Robert Reich gaven tijdens dit deel van het programma hun visie.

"Als we ervan overtuigd zijn dat we de regionale en globale schaal nodig hebben om bepaalde problemen op te lossen, moeten we mensen ook het gevoel geven daar deel van uit te maken", zei Timmermans.

De staatssecretaris zei verder ervan overtuigd te zijn dat we aan het begin staan van een nieuwe periode van opbouw. "De vraag is: zijn we als politici en beleidsmakers in staat de juiste toon en de juiste antwoorden te vinden en te staan voor de veranderingen die nodig zijn? Veranderingen die mensen ervan overtuigen dat de toekomst die we bouwen, een fundamenteel anders gestructureerde, duurzame economie, een betere wereld oplevert dan die waarin we vandaag leven".

Rond de conferentie voerde Timmermans in Chili gesprekken over de aanpak van de crisis - komende week ook onderwerp van de G20-top in Londen - met de Britse minister van financiën Mandelson en de Chileense minister van financiën Andrés Velasco.

Na afloop van het afsluitende Leaders Forum op zaterdag sprak Timmermans onder meer nog met de Chileense president Michelle Bachelet, de Spaanse premier Zapatero en de Britse premier Brown, die Chili bezocht op zijn rondreis ter voorbereiding van de G20-top in London. Naast de aanwezige regeringsleiders namen aan het Leaders Forum onder voorzitterschap van de Chileense president onder andere ook de Braziliaanse president Lula en de Amerikaanse vice-president Biden deel.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl