Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 6
28 maart 2009

Utrecht, 26 maart 2009
Geachte (onderwijs) redactie,
Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 6 van 28 maart, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Beloningen bestuurders
'Doe eens normaal!' Columnist Ton van Haperen is duidelijk: er moet worden ingegrepen in de beloningen van bestuurders in het voortgezet onderwijs. De columnist ziet anders binnen het onderwijs een crisis ontstaan zoals die zich in de bancaire sector heeft afgespeeld. Want ook onderwijsbestuurders opereren in het niemandsland tussen overheid en markt.

Masters voor de klas
Masteropleidingen zijn razend populair bij docenten. En hogescholen en universiteiten breiden hun aanbod aan masterstudies flink uit. Intussen woedt in Europa een stevige discussie: moet voor het leraarsvak niet sowieso minimaal een masteropleiding gelden? Het Onderwijsblad zet in de Zoekso-mastergids alle opties op een rij.

Hoe kom ik in die hogere schaal?
Door de invoering van de zogeheten functiemix kunnen veel docenten in het basis- en voortgezet onderwijs de komende jaren doorstromen naar hogere salarisschalen. Maar hoe kom je als docent in zo'n hogere schaal?

goed rekenen is schrijven
De kolomdeling of de staartdeling? De discussie begint op een geloofsoorlog te lijken en dat vindt onderzoeker Kees van Putten weinig productief. Volgens Van Putten is het belangrijkste dat leerlingen opschrijven wat ze aan het doen zijn. Steeds meer scholieren doen alles uit het hoofd, waardoor veel sneller fouten worden gemaakt.


Algemene Onderwijsbond