Ingezonden persbericht


Zaterdag 28 maart, 20.00 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15/10 euro

Nepomuk Fortepiano Quintet

De klassieke geest in de romantiek

Werk van Schumann, Reicha en Onslow

(i.s.m. Netwerk Oude Muziek)

(Klassiek)

In de vroege 19de eeuw beheerste de romantische muziek van Cherubini, Auber en Halévy de Parijse operahuizen en wilde men in de salons vooral Liszt en Chopin horen.

Anton Reicha was er een uitzondering: als classicist en docent contrapunt schreef hij een groot aantal gecompliceerde fuga's, waarvan Beethoven bijzonder gecharmeerd was.

Reicha's student George Onslow componeerde kamermuziek en symfonieën, klassieke genres waarmee hij in Parijs evenmin veel handen op elkaar kreeg. Toch sprak de Parijse pers lovend van 'le Beethoven Français'. Schumann deelde die waardering, en bestreed in artikelen de vervlakking in de muziek. Maar zelf was hij een uitgesproken romanticus, getuige zijn Pianokwartet in Es op.47, waarin de bosgeesten geanimeerd rondrennen.

Het Nepomuk Fortepiano Quintet, met een bijzondere bezetting van pianokwartet plus contrabas, wil de informele sfeer laten herleven van de 19de-eeuwse salons, waar de muziek, de inkt nog nat, voor het eerst klinkt: nieuw, fris en spannend.

Riko Fukuda ­ fortepiano / Franc Polman ­ viool / Elisabeth Smalt ­ altviool / Jan Insinger ­ cello / Pieter Smithuijsen - contrabas

Woensdag 1 april, 20.00 uur
Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg Entree: 15/12 euro
Qawal Najmuddin Saifuddin & Brothers
Soefi-muziek uit Pakistan
(i.s.m. Rasa)
(Niet-westers)
Qawali is de op mystieke verzen gebaseerde soefi-muziek van Pakistan, waarin een voorzanger wordt begeleid door achtergrondzang, percussie en harmonium. Grote naam in dit extatische genre is Nusrat Fateh Ali Khan (1948-1997), die deze muziek internationaal bekend maakte, mede dankzij zijn vriend Peter Gabriel en diens Womad-label. In 2006 overleed één van de grootste nog levende authentieke meesters in het genre, Ustad Najam Saif Bahauddin. Onder leiding van Najmuddin Saifuddin, zetten zijn zoons nu de rijke familietraditie, die teruggaat tot de 14e eeuw, voort. Hun fraaie, gedragen inleidingen vormen de basis voor een alsmaar intenser en bedwelmende samenspel van de vocalisten en de musici, doorregen met de extatische vocale uithalen van de voorzanger. Zo eren de zoons niet alleen de muzikale nalatenschap van hun voorvaderen, maar weten zij tevens met hun trance-achtige muziek door te dringen tot het hart van de moderne luisteraar.

Willem Kniknie
Directeur MuziekPodium Zeeland
Tel. 06-48529010
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Reserveren: 0900-3300033 /www.theaterverkoopzeeland.nl Informatie: 0118-623650 / www.muziekpodiumzeeland.nl