Gemeente Dordrecht

Yoram Ish-Hurwitz met pianocyclus Iberia
Prachtige klanken bij betoverende film

Met zijn nieuwste project Iberia treedt Ish-Hurwitz opnieuw buiten de paden van het traditionele piano-optreden. Deze pianocyclus van de Spaanse componist Isaac Albéniz is door cineast Jenneke Boeijink van beelden voorzien. Zij neemt de kijker mee naar Andalusië. Tegelijkertijd speelt Ish-Hurwitz de temperamentvolle muziek van Albéniz, wiens werk zich beweegt tussen de stormachtige techniek van Liszt en opzwepende Spaanse flamenco.

De stukken zijn onlosmakelijk verbonden met bepaalde Andalusische steden, het Spaanse landschap en de flamencocultuur. Yoram neemt dat uitgangspunt heel letterlijk en laat zich door cineast Boeijink filmen in Spanje. Daar gaat hij op zoektocht naar de achtergronden en inspiratiebronnen van de cyclus.

Het resultaat van de filmbeelden wordt in delen vertoond tijdens het concert, afwisselend met de muziek. Het publiek kijkt mee over de schouder van de pianist en raakt en passant geïnformeerd over de werken. De daaropvolgende vertolkingen komen zo in een heel ander licht te staan.

Studie
Yoram Ish-Hurwitz is een Nederlandse pianist van Israëlische afkomst. Hij begon zijn studie bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Als eerste Nederlandse pianist studeerde hij twee jaar aan de Juilliard School in New York bij de Hongaarse pianist György Sàndor. Na het voltooien van deze studie werd hij opgenomen in de solistenklas van de vermaarde pianopedagoog Karl-Heinz Kämmerling in Hannover bij wie hij eveneens twee jaar studeerde.

Datum 24 maart 2009
Redactie Marianne van Rijsbergen
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 01
Informatie Evelien Holster
Projectleider Kunstkerk
T (078) 639 85 55