Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

24 maart 2009

Ook in Nederland enthousiasme voor Earth Hour WNF

'Ik doe alles uit!'

ZEIST - Nederland loopt langzaam warm voor Earth Hour: de actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) waaraan iedereen op de wereld kan meedoen door op 28 maart tussen 20.30 uur en 21.30 uur z'n licht uit te doen. Wereldwijd staat de teller nu op ruim 2000 steden in 83 landen. Het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de piramides van Gizeh, de Niagara watervallen, de Eiffeltoren en de 'Strip' in las Vegas: allemaal gaan ze tijdens Earth Hour op zwart.

In Nederland dooft het licht bij bekende gebouwen en bruggen in Amsterdam en Rotterdam, en in veel huizen van mensen die hun zorg willen uiten over klimaatverandering: van kaarslicht-etentjes met de buren tot studentenhuizen:'Ik doe alles al om 8 uur uit voor de rest van de avond!'

Earth Hour is in Azië, Australië en Zuid-Amerika al een begrip: vorig jaar deden er 50 miljoen mensen mee, en de verwachting is dat dat er dit jaar miljoenen meer zullen zijn. Overal op de wereld zal bij beroemde en historische gebouwen het licht een uur lang uit gaan. Doel is een signaal afgeven over het belang van energiebesparing om klimaatverandering tegen te gaan, vanzelfsprekend tegen de achtergrond van de belangrijke klimaattop, eind dit jaar, in Kopenhagen.

Amsterdam en Rotterdam doen niet alleen het licht uit op bekende plekken als de Westertoren en de Erasmusbrug, maar leveren ook een concrete bijdrage aan energiebesparing door deels over te schakelen op LED-verlichting. Amsterdam bijvoorbeeld, zal voor de zomer alle bruggen in de stad voorzien hebben van LED-lampen, wat een besparing oplevert van 93 procent op de verlichting van de bruggen.

Netbeheerder TenneT, verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening in ons land, is alert op mogelijke schommelingen in het stroomverbruik rond 20.30 uur en 21.30 op 28 maart en heeft enkele maatregelen genomen. Zo houdt de onderneming intensiever contact met andere Europese netbeheerders en zijn er mogelijkheden voor het snel laten toe- of afnemen van energieproductie. Verder geeft TenneT het advies om uitgeschakelde apparaten en lampen gedurende langere tijd dan één uur uit te laten staan en daarmee de actie te spreiden over de gehele avond. Hierdoor kan de actie een succes worden en blijft de leveringszekerheid beter gewaarborgd.

////////////////////

Voor meer informatie en voorbeelden van Earth Hour-deelname in Nederland en internationaal:

Afd. persvoorlichting: Lieselot meelker, 030 - 6937832. Mobiel: 06 - 22607633. Email: lmeelker@wwf.nl