Ingezonden persbericht


(27 maart 2009 - Bericht van XminY Solidariteitsfonds)

P E R S B E R I C H T

Grootschalige protesten rond G20-top en 60 jaar NAVO

Amsterdam, 27 maart 2009 -
Komende week vinden twee belangrijke topconferenties plaats. Op 1 en 2 april is er de G20-top in London. Aansluitend zal de NAVO haar zestigste verjaardag vieren in Straatsburg en Baden-Baden. Demonstranten zullen vanuit heel Europa afreizen naar beide evenementen voor grootschalige protesten. XminY solidariteitsfonds biedt live contact met activisten ter plaatse.

De demonstraties rond het crisisbeleid van de G20 beginnen op zaterdag 28 maart (in oa. London, Frankfurt en Berlijn) en worden op 1 en 2 april gevolgd door demonstraties, directe acties en blokkades in London. De demonstranten willen voorkomen dat de G20-leiders de crisis aangrijpen om het door hen gevoerde economische beleid voort te zetten. Zij pleiten ervoor dat de veroorzakers van de crisis verantwoordelijk worden gesteld en dat de crisis gebruikt zal worden om te komen tot een rechtvaardiger economisch bestel.

Een dag na de top in Londen, op 3 april, begint het zestigste verjaardagsfeest van de NAVO in Straatsburg en Baden-Baden. Deze 'viering' gaat vergezeld van een omvangrijke topconferentie waarin verdere expansie van het optreden van de NAVO en militarisering van het binnenlandse veiligheidsbeleid van de EU op de agenda staat. Frankrijk zal daarnaast haar herintrede in de NAVO officieel maken. Duizenden demonstranten zullen demonstreren tegen de viering en de conferentie en deze proberen te blokkeren. Momenteel wordt daarom een groot actiekamp ingericht bij Straatsburg. Zij eisen opheffing van de NAVO, omdat het een agressief militaristisch apparaat is dat erg veel geld kost en niet bijdraagt aan een vreedzamer wereld.

XminY Solidariteitsfonds is bij beide protesten betrokken en medewerkers van XminY zullen aan de protesten deelnemen.

Zie voor meer informatie over G20-protesten:

http://www.globalinfo.nl - http://www.g-20meltdown.org - http://london.indymedia.org.uk/articles/889

Over NAVO-protesten:

http://linksunten.indymedia.org -
http://www.dissent.nl/index.php?page=acties-tegen-de-navo - http://gipfelsoli.org

-------

Noot voor de redactie: