Ingezonden persbericht


Universiteit Vrije Tijd van het Davidsfonds

"Van Atrecht tot Utrecht, van herwaarts tot derwaarts: inleiding tot de geschiedenis van de Nederlanden"
door Dr. Jan Vaes.

Situering

Op een toegankelijke wijze wordt de geschiedenis van de voormalige Nederlanden geschetst vanaf de Romeinse tijd tot de onafhankelijkheid van België. De spreker legt de nadruk op inzichten eerder dan op feiten en is gekend om het blootleggen en verhelderen van historische mechanismen. Het John Selbachmuseum, dat de privécollectie van de Nederlandse kunstliefhebber John Selbach herbergt, opende in mei 2008 zijn deuren voor het grote publiek. U bewondert er een indrukwekkende collectie van honderden schilderijen van voornamelijk Nederlandse meesters van de 16de tot de 18de eeuw. Deze buitengewone verzameling is ondergebracht in de schitterende ruimten van het voormalige "Groot Klooster van de zusters Ursulinen".

Sessie 1: sleutels voor een goed begrip van de middeleeuwen en nieuwe tijd in de Nederlanden. Begrippen van feodaliteit onmisbaar voor het verstaan van de geschiedenis voor de Franse Revolutie. Mechanismen van de geschiedenis.

Sessie 2: ontstaan en ontwikkeling van de gewesten die later de 17 Provinciën zullen vormen tot de Bourgondische eenmaking. Elk gewest wordt dus afzonderlijk behandeld tot het in handen van de Bourgondische hertogen komt.

Sessie 3: de Bourgondische eenmaking. Eenheid en scheiding van de Nederlanden. De Zuidelijke Nederlanden tot de Franse Revolutie

Sessie 4: de Noordelijke Nederlanden tot 1830. Onafhankelijkheid van België.

Sessie 5: kunst in de Nederlanden van de 16de tot de 19de eeuw. Katholieke, monarchistische kunst versus calvinistische kunst uit de Republiek. Romantiek, realisme. a. Een theoretische uiteenzetting in het museum (zaal); plaats van de collectie Selbach in de algemene schilderkunst en in de schilderkunst van de Nederlanden (ca. 1 uur). b. Toetsing van de theorie met bezoek aan de collectie (ca. 1,5 uur).

Data 22, 29 april, 6, 13 en 20 mei 2009, op woensdagen van 20 tot 22 uur. Op 20 mei geniet u van een begeleid bezoek aan het John Selbachmuseum in Maaseik met een collectie van meesterwerken uit de schilderkunst van de Nederlanden. Docent: Professor Dr. Jan Vaes.
Locatie: John Selbachmuseum, Boomgaardstraat 20, 3680 Maaseik Prijs voor de cursus en het museumbezoek: E 45, E 43 (lera.kaart) en E 40 (DF leden).

In de prijs zijn een syllabus en koffie inbegrepen.

Hoe inschrijven


1 U kunt inschrijven via de website www.universiteitvrijetijd.be.

Als u niet via de website inschrijft, vult u het inschrijvingsformulier hieronder in en stuurt het naar: Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds
Blijde-Inkomststraat 77
3000 Leuven
Fax: 016/310 608
Tel.: 016/310 670


2 U stort het inschrijvingsgeld op 775 - 5917544 - 80 (IBAN: BE47 7755 9175 4480, BIC: GKCCBEBB) van Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds. U vermeldt de cursuscode MK - 09A-AU. Gelieve ook de naam van de cursist(en) te vermelden als de betaling door iemand anders gebeurt.


3 De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het (eventueel gemailde) inschrijvingsformulier en het cursusgeld. Stort a.u.b. geen inschrijvingsgeld zonder telefonische, schriftelijke of elektronische inschrijving. Bij een teveel aan inschrijvingen, geldt voor de toekenning van de plaatsen, de datum van betaling.


4 Na uw inschrijving ontvangt u geen bevestiging meer. Noteer daarom onmiddellijk alle gegevens in uw agenda. Op de eerste cursusdag wordt u een kwartier voor de start van de cursus verwacht.


5 Een attest van deelname kan u aanvragen bij Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds.

Inschrijvingsformulier

Terugsturen naar Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds, Blijde-Inkomststraat 77
B-3000 Leuven
Fax: 016/310 608
info@universiteitvrijetijd.be
www.universiteitvrijetijd.be

Voornaam en naam: .....................
Adres, straat ........................
Postnr. ........................
Telefoon: ........................
E-mail: ........................
(Eventueel) Lidnr. Davidsfonds of nr. lera.kaart: ........

( Schrijft zich in voor cursus "Van Atrecht tot Utrecht, geschiedenis van de Nederlanden".

( Ik stort het juiste inschrijvingsgeld op 775 - 5917544 - 80 (IBAN: BE47 7755 9175 4480, BIC: GKCCBEBB) van Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds met vermelding van de cursuscode MK - 09A-AU.

( Ik word meteen lid van het Davidsfonds en stort E 30 extra, ik geniet onmiddellijk van de ledenprijs voor de cursus.

Prijs voor de cursus en het museumbezoek: E 45, E 43 (lera.kaart) en E 40 (DF leden). In de prijs zijn een syllabus en koffie inbegrepen.

Datum : ...... Handtekening

---- --