Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leiden, 19 maart 2009

Zapp String Quartet
Concertreeks Music in Motion in Museum Volkenkunde 29 maart 2009

Het Zapp String Quartet, bekend als het meest wervelende en hardst groovende strijkkwartet van Nederland, speelt zondag 29 maart in Museum Volkenkunde. Een wervelend optreden, dat deel uitmaakt van de concertreeks, die het museum organiseert bij de tentoonstelling Music in Motion, in samenwerking met Cultureel Centrum de X. Het Quartet speelt geïmproviseerde muziek, jazz, rock, wereldmuziek, moderne muziek en alles wat daar tussenin zit. Op het repertoire staan werken van bijvoorbeeld The Beatles, Joni Mitchell, George Gershwin en Jimi Hendrix. Voor het concert geldt een speciale entreeprijs, inclusief een bezoek aan de tentoonstelling MUSIC IN MOTION én een consumptie in het gezellige museumcafé na afloop van het concert.

De strijkkwartetbezetting heeft een rijke historie in de klassieke muziek. Het Zapp String Quartet voegt hier een eigen arsenaal aan groovy speel- en percussietechnieken aan toe waardoor de groep ook klinkt als een stevige rockband, een Bulgaarse folkgroep of een beboppende jazzformatie. Componisten uit binnen- en buitenland schrijven regelmatig muziek voor de groep. Met klarinettist James Campbell ging het kwartet in april 2008 op tournee door Canada. Later dat jaar tourde Zapp met de Belgische jazzsaxofonist Frank Vaganée en het programma New Chamber Grooves.

De tentoonstelling Music in Motion is een muzikale reis. Vertrekpunten zijn de wereldsteden van de muziek: Bamako, Rio de Janeiro, New York, Berlijn en Tokyo. Zij brengen de voortdurende beïnvloeding van muziekgenres onderling in beeld. Actuele reportages, muziekfragmenten van over de hele wereld en eeuwenoude muziekinstrumenten maken deze cross-overs zichtbaar. De bezoeker stapt in de verschillende werelden waar muziek wordt ervaren, zoals in concertzalen en op straat. Interactieve installaties laten hem zelf onderdeel van de tentoonstelling worden. Er is een uitgebreid programma van workshops, concerten en films. De tentoonstelling is nog tot 24 augustus te zien.

Kijk voor meer informatie over de concertreeks op: www.volkenkunde.nl. Speciale entreeprijs Concertreeks: ¤ 12,50 euro (incl. tijdelijke tentoonstelling, concert en consumptie), aanvang 15.00 uur.