Singer Museum Laren


PERSBERICHT Laren, 28 januari 2009

Maria Roosen - Singer Prijs 2009!

De Singer Prijs 2009 wordt dit voorjaar toegekend aan Maria Roosen, voor haar originele en eigenzinnige oeuvre. De jury kent haar deze oeuvre-prijs toe omdat zij haar persoonlijke, thematische `verhaal' steeds opnieuw herkenbaar tot uitdrukking weet te brengen. Daarbij past zij op originele wijze haar artistieke vormentaal toe, waarin glas veelal het beginpunt is van grensverleggende materiaalcombinaties. De uitreiking vindt plaats op zondag 29 maart bij de opening van de tentoonstelling van een keuze uit haar werk in Singer Laren.

Deze kunstprijs van de Stichting Vrienden van het Singer Museum is bedoeld als oeuvre-prijs voor een Nederlandse kunstenaar in het midden van zijn of haar carrière en bestaat uit een tentoonstelling met publicatie en een aankoop voor de collectie van Singer Laren.

Maria Roosen (1957) maakt beelden, tekeningen (aquarellen), installaties en werk in situ, autonoom en in opdrachtsituaties. Inhoudelijk staat de verbeelding van ontstaans- en maakprocessen voorop, ook de innerlijke processen, waarbij zij veelal inspiratie, aanleidingen en uitgangspunten vindt in haar dagelijkse omgeving.
Groei, vruchtbaarheid, liefde, dood en andere `dagelijkse' levenszaken verbeeldt zij op een heldere en aansprekende manier in kannen, borsten, schoenen, bomen, zonnebloemen, vrienden, zaadjes en andere aardse iconen... Niet alleen het onderwerp maar ook het proces van maken en uitvoeren krijgt een belangrijke plaats in het uiteindelijke beeld of de tekening. Het procesmatige hangt direct samen met het ambachtelijke, zoals glasblazen, breien en haken, keramiek en tekenen. Het uiteindelijke beeld is proces en resultaat ineen.

Voor de Singer Prijs tentoonstelling selecteerde zij een tiental `topstukken' uit haar oeuvre die elk voor zich en als geheel de belangrijkste aspecten van haar oeuvre en denk/maakwijze belichten. Zij betrekt in haar selectie de collectie van Singer Laren, waardoor zowel voor haar als het publiek nieuwe, spontane en verrassende combinaties ontstaan.

Ter gelegenheid van de Singer Prijs 2009 stelde Maria Roosen met Uitgeverij Valiz een nieuwe publicatie samen waarin zij reflecteert op haar werkproces van de laatste 15 jaar. In dit gebonden, grote boek, getiteld Maria Roosen, Monster, komen via tien sleutelwerken de vitale én donkere kanten van kunstenaar Maria Roosen aan bod. Deze tien kernwerken worden aan elkaar geregen door een overvloed van Roosens beelden, en teksten van Hanne Hagenaars en Wim Van Mulders. Maria Roosen, Monster:
48 blz, 34 x 24 cm (hxb), hardcover, ISBN 978-90-78088-28-8, NUR 646 www.valiz.nl 19,90 met steun van Fonds BKVB

Singer Prijs 2009 Maria Roosen / persbericht dd 29-1-2009




Als onderdeel van de toekenning van de Singer Prijs krijgt Maria Roosen de opdracht een werk voor de nieuw in te richten Singer beeldentuin te ontwerpen en uit te voeren. Na de beeldenroof van 2007 werkt Singer Laren aan de herinrichting met beelden van of opdrachten aan hedendaagse kunstenaars. In de loop van 2009 worden de eerste beelden gepresenteerd.

Tentoonstellingsdata Maria Roosen Singer Prijs 2009! 31 maart t/m 24 mei 2009 Jury: Robbert Roos (voorzitter), Robert-Jan Muller, Ineke Middag

Noot voor redactie /

Singer Museum Laren