Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Zomertijd gaat in maar warmte laat nog op zich wachten 23 maart 2009 - Komend weekeinde gaat de zomertijd weer in. De warmte laat echter nog op zich wachten. In De Bilt is de temperatuur dit jaar nog niet boven de 13 graden gekomen. Het is zelfs de vraag of dat deze maand nog gebeurt.
De krokuszon van weerfotograaf Jacob Kuiper was zijn tijd in 2008 vier weken voor (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)

Lang wachten op warmte
Ook vorig jaar duurde het lang voor het warmer werd. In De Bilt en op de meeste andere plaatsen kwam de temperatuur in 2008 pas op 20 april voor het eerst boven de 15 graden. Dat was uitzonderlijk laat: sinds 1901 is het maar drie keer voorgekomen dat de lente zo lang of nog langer op zich liet wachten. Bovendien viel er vorig jaar maart nog volop sneeuw. Zelfs de Paasdagen (23 en 24 maart) waren wit (Zie Nieuws-Vroege witte Pasen en laatste sneeuw).

Maart roert zijn staart
In het begin van het voorjaar heeft de wind vaak de neiging naar west of noordwest te draaien. Dat betekent dat de lentezon plaatsmaakt voor een guur weertype met buien: de karakteristieke voorjaarsbuien, ook wel maartse of winterse buien genoemd, die vergezeld kunnen gaan van sneeuw, hagel en onweer.

In de volksweerkunde wordt de contrastrijke weer omschreven als: "maart roert zijn staart, april doet wat hij wil, aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed" en noem maar op. In mei spreken van we IJsheiligen, in juni de Europese moesson of schaapscheerderskou (Verder lezen- Lenteprofiel).

Natuur anderhalve maand later
In de natuur is de lente echter anderhalve maand later dan 2008. Volgens de Natuurkalender is dat te wijten aan de kou van de afgelopen winter. Die kou heeft ook de ijsvogel de das omgedaan (Zie Externe links- Natuurkalender).

Eerste uitgave: 13-03-09