Ingezonden persbericht


museum
HENRIETTE
POLAK

Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen

PERSBERICHT
12 maart 2009

Jaap Kaal (1893-1960)
Een schilder in dialoog met de traditie

Een bijzonder schilder een bijzondere tentoonstelling: Jaap Kaal. Jaap Kaal werkte gedurende vier decennia aan een intens oeuvre, waarin hij zocht naar de kern van de zichtbare werkelijkheid. Hij experimenteerde met de fundamenten van de schilderkunst: lijn, vlak en de materie van olieverf of houtskool. Op eigenzinnige wijze combineerde hij deze experimenten met datgene wat hij van de traditie van de schilderkunst had geleerd. Jaap Kaal was een schilder in hart en nieren. Kaal liet zich niet leiden door eigentijdse modieuze kunstuitingen; hij was geen avant-gardist. Liever zocht hij aansluiting bij de traditie van de schilderkunst. Rembrandt, Vincent van Gogh, Matthijs Maris en Paula Modersohn-Becker waren belangrijke voorbeelden voor hem. Karakteristiek voor zijn landschappen, portretten en stillevens is zijn soberheid inzake vorm en kleur. Daarbij koos hij voor het constructieve in plaats van het pittoreske. Zo stralen zijn kunstwerken een verstilde expressiviteit uit. De tentoonstelling toont een overzicht van 40 schildrijen en circa 10 tekeningen en grafiek.

Opening
De officiële opening op 29 maart a.s. wordt verricht door Hans Luijten, conservator onderzoek bij het Van Gogh Museum. Paul Op de Coul, samensteller van een nieuwe monografie over Jaap Kaal houdt een korte inleiding over de kunstenaar. De tentoonstelling geeft een goede indruk van het zeer diverse oeuvre van Jaap Kaal.

Boek
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Jaap Kaal. De monografie over Jaap Kaal is verkrijgbaar in het museum. Het boek bevat teksten van Paul Op de Coul, Lies Netel (conservator Museum Henriette Polak) en Henk Heijnen en biedt een overzicht van het oeuvre in 100 foto's.

Gegevens expositie

Jaap Kaal (1893 - 1960)
Een schilder in dialoog met de traditie
28 maart tot en met 14 juni 2009
Opening 29 maart om 15.00 uur

Openingstijden Museum Henriette Polak

Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur


---