Politie Haaglanden

Persberichten 29 maart

Haaglanden, 29-03-2009

Autokraker aangehouden

Den Haag Dankzij een alerte getuige kon de politie in de nacht van zaterdag 28 maart een 37-jarige autokraker aanhouden. De getuige waarschuwde omstreeks 00.30 uur de politie, omdat de man opvallend veel interesse had in autos die in de Ranonkelstraat stonden geparkeerd. Politieagenten die de verdachte even later aantroffen, werden geconfronteerd met een bekende veelpleger, die enkele weken terug ook al was aangehouden in verband met inbraken in autos. Toen de agenten in de straat een auto ontdekten met een ingeslagen zijraampje, werd de 37-jarige aangehouden. Hij kreeg een proces-verbaal.

Evacuatie door verwarde man

Den Haag Een 44-jarige verwarde man heeft in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 maart voor de nodige commotie gezorgd op de Regentesselaan. De man belde omstreeks kwart over elf s avonds de brandweer met de vraag hoe lang het zou duren voor zijn huis ontplofte als hij dit met gas zou vullen. De hulpdiensten sloegen daarop groot alarm en zetten een deel van de Regentesselaan af. Omdat bij het pand waarin drie woningen zijn gevestigd daadwerkelijk een gaslucht werd waargenomen, besloten brandweer en politie de andere bewoners van het pand en de bewoners van enkele omliggende woningen te evacueren. Na ongeveer twee uur is de man door een arrestatieteam aangehouden. Hij bleek het gas in zijn woning te hebben opengedraaid. Aan het bureau verklaarde man dat hij het leven niet meer zag zitten. De man zit nog vast.

Aanhoudingen na vechtpartij in club

Den Haag De politie hield zondag 29 maart een 19-jarige Hagenaar en een 26-jarige Zoetermeerder aan die waren betrokken bij een vechtpartij in een uitgaansgelegenheid aan de Badhuisweg. De politie kreeg omstreeks twee uur s nachts een melding van een vechtpartij in de dancing. Bij de club bleken twee mannen het met een portier aan de stok te hebben gekregen, omdat zij niet met hun handen van een danseres konden afblijven. De mannen mishandelden de portier, waarna zij er vandoor gingen. De politie kon hen echter in de omgeving aanhouden. Het slachtoffer moest met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Gewond bij aanrijding

Den Haag Een 32-jarige bromfietser uit Den Haag raakte zaterdag 28 maart ernstig gewond bij een aanrijding op de Laan van Nieuw Oost-Indië. Het slachtoffer reed omstreeks 15.30 uur achterop een auto, die afremde voor een andere auto. De man is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Pool wordt boos, agenten gewond

Den Haag Een 24-jarige Pool viel zondag 29 maart politieagenten aan nadat zij hem naar het politiebureau brachten. De agenten zagen de man omstreeks half één s nachts met een bebloed gezicht door de De Heemstraat zwalken. Omdat de man nauwelijks aanspreekbaar was, werd hij aangehouden wegens openbare dronkenschap en meegenomen naar het bureau. Eenmaal op het bureau werd de man plotseling zeer agressief. Hij viel de agenten aan en kon slechts met vereende krachten en pepperspray onder controle worden gebracht. Tijdens de vechtpartij raakten drie agenten lichtgewond. Een van hen moest voor controle naar het ziekenhuis.

Jeugdige straatrovers aangehouden

Den Haag De politie hield vrijdag 27 maart twee 15-jarige jongens en vier meisjes van 13 en 14 jaar uit Den Haag en Leidschendam aan, die vermoedelijk een 13-jarig meisje hebben beroofd. Het slachtoffer meldde zich omstreeks 17.00 uur om aangifte te doen, nadat zij in de Schoolstraat van haar telefoon was beroofd door een vijf jongeren. Enkele uren later zag een getuige van de straatroof de verdachten lopen in de Spuistraat. Terwijl de broer van de getuige de jongens volgde, snelde de getuige naar het politiebureau. Uiteindelijk konden de vijf worden aangehouden. Hun betrokkenheid bij de straatroof wordt onderzocht, evenals hun aandeel in een tweede straatroof die vrijdagmiddag in de Haagse binnenstad werd gepleegd.

Over de kop

Den Haag Een 23-jarige automobilist uit Ridderkerk had zaterdag 28 maart zoveel gedronken dat hij zijn auto niet meer onder controle kon houden. De man vloog omstreeks kwart voor drie s nachts uit de bocht toen hij vanaf de A4 de afrit naar de Laan van Delfvliet nam. De auto vloog enkele malen over de kop en kwam op zijn kop in de berm tot stilstand. De man raakte wonderwel slechts lichtgewond. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis, maar wel naar het politiebureau. De man had namelijk te veel gedronken hij blies 595 ugl en bleek geen geldig rijbewijs te hebben.

Beter een goede buur

Den Haag Met behulp van hun buren konden de bewoners van een woning aan de Hoog Buurlostraat zaterdag 28 maart een inbreker aanhouden. Een 27-jarige man en zijn 25-jarige vriendin werden omstreeks negen uur s ochtends onaangenaam verrast toen er ineens een man in hun woning stond. Hij bleek geld en goederen bij zich te hebben gestoken en was van plan het huis te verlaten. De 27-jarige bewoner belette dat en op straat ontstond een worsteling. Met behulp van enkele buren, die op het rumoer afkwamen, kon de inbreker onder controle worden gebracht en aan de politie worden overgedragen. Het bleek te gaan om een 39-jarige Fransman zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Verzet tegen aanhouding

Den Haag Een 26-jarige Haagse automobilist is zaterdag 28 met de nodige moeite aangehouden. Politieagenten in burger zagen de man omstreeks negen uur met hoge snelheid over de Middachtenweg rijden. De man parkeerde zijn auto even later in de Ulenpasstraat, waar de agenten de man vroegen of hij haast had. De man nam en agressieve houding aan en sommeerde de agenten door te rijden. Toen een van de agenten zich identificeerde en uit de auto wilde stappen, gooide de man het portier dicht. Nadat het de agent toch gelukt was om uit de auto te komen, kreeg hij direct een schop in zijn buik. De agenten wilden de man aanhouden, maar deze verzette zich hevig. Met behulp van collegas kon de man uiteindelijk toch in de boeien worden geslagen. Ook zijn 22-jarige vriendin werd aangehouden, omdat ook zij probeerde de aanhouding te beletten.

Preventief fouilleeractie

Den Haag Tijdens de eerste preventie fouilleeractie dit jaar in de omgeving van Station Hollands Spoor heeft de politie 27 mensen aangehouden. De actie richtte zich op bestuurders en inzittenden van autos en bezoekers van horecagelegenheden. Er werden bijna 700 mensen gecontroleerd. De verdachten maakten zich schuldig aan onder meer rijden zonder rijbewijs, verboden wapenbezit en overtreding van de opiumwet. Ook nam de politie slagwapens, messen, pepperspray en een kleine hoeveelheid soft- en hardrugs in beslag

Burger houdt vernieler aan
Leischendam - Dankzij een oplettende burger werd zaterdag 28 maart een 15-jarige Leidschendammer aangehouden nadat hij op de Sportparkweg de buitenspiegel van een auto had vernield. De burger was omstreeks 09.30 uur getuige van de vernieling. Hij twijfelde geen moment, greep de jongen in zijn kraag en belde de politie. Die nam de jongen mee naar het politiebureau waar hij een HALT-verwijzing kreeg. De ouders van de jongen zijn in kennis gesteld. De eigenaar van de auto deed aangifte van vernieling.

Jongens schroeven verkeersborden los
Leidschendam - Drie jongens van 12, 14 en 16 uit Leidschendam en Voorburg werden zondag 29 maart aangehouden toen zij op de Vlietweg verkeersborden losschroefden. Een getuige zag de jongens aan de verkeersborden rommelen en belde de politie. Agenten hielden de jongens aan. Eén van hen verklaarde dat hij zes verkeersborden in het water had gegooid. De drie moesten mee naar het politiebureau waar hun ouders in kennis werden gesteld. De jongens zullen nog worden verhoord.

Beschonken bestuurder te water
Leidschendam - Een 40-jarige Leidenaar haalde zaterdag 28 maart natte voeten toen hij op de kruising van het Oosteinde met de N206 met zijn auto te water raakte. Omstreeks 05.45 uur kreeg de politie de melding dat er een auto te water zou zijn. Agenten troffen even later de Leidenaar op de kant, terwijl zijn auto in het water lag. Omdat de man sterk naar alcohol rook, moest hij een blaastest doen. Omdat de uitslag positief was, werd hij aangehouden. Op het politiebureau blies de man 775 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een takelbedrijf zette de auto weer op het droge en sleepte het voertuig weg.

Alcoholcontrole
Wassenaar - Tijdens alcoholcontroles op de Lange Kerkdam en de Zijdeweg moesten zaterdag 28 maart tussen 17.45 uur en 22.30 uur in totaal 360 bestuurders een blaastest doen. Drie van hen kregen een proces-verbaal, omdat zij teveel gedronken hadden. Zij bliezen respectievelijk 225, 265 en 300 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Skimapparatuur aangetroffen
Wassenaar - Surveillerende agenten ontdekten zaterdag 28 maart omstreeks 08.00 uur skimapparatuur op de pinautomaat van een bank aan het Stadhoudersplein. Direct lieten zij de technische recherche ter plaatse komen voor sporenonderzoek. Terwijl de technische recherche de apparatuur veiligstelde, werden de agenten aangesproken door twee getuigen. Zij meldden dat zij, vlak voordat de agenten de apparatuur ontdekten, twee mannen bij de pinautomaat hadden gezien die zich verdacht gedroegen. De politie onderzocht zaterdag alle pinautomaten in Wassenaar. Er werd nergens apparatuur aangetroffen. Aangezien daders van skimmen de geplaatste apparatuur nodig hebben om de gegevens uit te lezen en daarmee vervolgens de frauduleuze handelingen te plegen, is het niet aannemelijk dat er met de in beslag genomen apparatuur daadwerkelijk mensen zijn opgelicht. De recherche onderzoekt de zaak.

Man aangehouden met gestolen brommer
Rijswijk - Een 16-jarige Hagenaar werd zaterdag 28 maart aangehouden toen hij op een gestolen brommer over de Prinses Beatrixlaan reed. Agenten kregen omstreeks 07.15 uur de melding dat collegas van de Geïntegreerde Monitor Centrale op camerabeelden een man hadden zien wegrijden bij het station in Delft. Bij navraag van het kenteken van de bromfiets waarop hij reed, bleek deze gestolen te zijn. De man was weggereden in de richting van de Westerstraat. Op de Prinses Beatrixlaan zagen de agenten de Hagenaar rijden en hielden zij hem aan. De bromfiets was op 26 maart in Den Haag gestolen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De politie heeft de eigenaar van de bromfiets laten weten dat zijn brommer terecht is.

Bromfietser gewond bij aanrijding
Rijswijk - Bij een aanrijding tussen een bromfiets en een personenauto raakte zaterdag 28 maart de 47-jarige Haagse berijder van de bromfiets gewond. De man reed omstreeks 14.10 uur op de Wethouder Brederodelaan toen een 40-jarige Rijswijker met zijn auto linksaf de Hammerskjoldlaan in wilde rijden. Hij zag vermoedelijk de bromfietser over het hoofd en reed hem aan. De Hagenaar werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de aanrijding.

Beschonken bromfietser komt ten val
Wateringen - Surveillerende agenten kregen zondag 29 maart kort na middernacht een melding dat op de Heulweg een bromfietser was gevallen. Ter plaatse troffen zij een 57-jarige man uit Kwintsheul met een wond in zijn gezicht aan. Ambulancepersoneel verzorgde de verwonding van de man, waarna de agenten hem aanhielden, omdat hij vermoedelijk teveel gedronken had. Op het politiebureau blies de man 730 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Bestuurder mist afslag
Wateringen - Een 37-jarige man uit Doorn raakte zaterdag 28 maart met zijn auto van de weg toen hij op de Wippolderlaan de afslag miste. Agenten troffen de man om 16.40 uur op de afrit Wateringen met zijn auto in de berm. De man verklaarde dat hij, toen hij zich realiseerde dat hij de afslag had gemist, alsnog had geprobeerd op de juiste rijbaan te komen. Hij zag daarbij een kuil in de berm over het hoofd en kwam met zijn auto vast te zitten. Een takelwagen moest de auto uit de berm te trekken. De man kon daarna zijn weg vervolgen.

Mannen aangehouden voor diefstal fietsen
Delft - Agenten kregen vrijdag 27 maart de melding dat bij een flat aan de Sweelinckstraat een man fietsen in een busje aan het laden was. Ter plaatse zagen de agenten het busje staan, maar zonder personen erbij. De agenten wachten tot zich iemand bij het busje zou vertonen. Toen er iemand in het busje stapte en wegreed, gaven de agenten hem een stopteken. In de laadruimte van het busje bleken elf fietsen te staan waarvan een aantal een geopend slot hadden zonder dat er een sleutel in stak. De bestuurder, een 42-jarige man uit Landsmeer, werd aangehouden. Een 27-jarige Delftenaar, in wiens opdracht de man uit Landsmeer de fietsen vervoerde, werd zaterdag 28 maart aangehouden. Drie fietsen bleken als gestolen gesignaleerd te staan. De recherche van Bureau Delft onderzoekt de zaak, evenals de herkomst van de overige fietsen.

Beschonken bestuurder bijna de sloot in
Pijnacker - Surveillerende agenten zagen vrijdag 27 maart omstreeks 22.30 uur dat een 37-jarige man uit Pijnacker slingerend over de weg reed en nauwelijks kon voorkomen dat hij op de Noordweg met zijn auto de sloot in reed. De agenten besloten de man te controleren. Toen duidelijk werd dat hij teveel gedronken had, hielden zij hem aan. Op het politiebureau blies hij 1025 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en op last van de officier van Justitie werd zijn auto in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Mannen aangehouden na diefstal kratten
Pijnacker - Politieagenten hielden zaterdag 28 maart een 19-jarige Rotterdammer en een 20-jarige Schiedammer aan nadat zij bij een bedrijf aan de Oude Leedeweg plastic kratten hadden weggenomen. De eigenaar van het bedrijf meldde omstreeks 03.45 uur dat de mannen de kratten hadden gestolen en dat hij hen achtervolgde. Uiteindelijk reden de mannen op industrieterrein Spaanse Polder een bedrijfsterrein op. Daar hielden agenten de twee aan. Achterin de bestelbus lagen de kratten van het bedrijf in Pijnacker. De agenten brachten de mannen naar het politiebureau in Pijnacker, waar zij een proces-verbaal kregen. De eigenaar van de kratten heeft deze teruggekregen.

50 km/uur te hard
Zoetermeer - Tijdens een snelheidscontrole op de Australiëweg controleerde Politie Haaglanden vrijdag 27 maart tussen 18.00 uur en 23.00 uur in totaal 2576 voertuigen. Van hen reden er 283 te hard. Deze bestuurders kunnen een bekeuring tegemoet zien. De hoogst gemeten snelheid was 122 km/uur, waar 70 km/uur is toegestaan.

Meisje aangehouden voor mishandeling
Zoetermeer - Een 16-jarige Haagse werd zondag 29 maart aangehouden nadat zij voor een uitgaansgelegenheid aan de Amerikaweg een 18-jarige Zoetermeerse had geslagen. Omstreeks 01.30 uur was de Haagse met haar vriendinnen door de portiers van de disco de deur gewezen. Toen de 18-jarige even later met haar vriendinnen naar buiten kwam, kreeg zij zonder duidelijke aanleiding klappen van de Haagse. Agenten waren al ter plaatse en hielden het meisje met de losse handjes aan. Zij was het duidelijk niet met haar aanhouding eens en schold de agenten uit. Een 18-jarige vriend van de Haagse was het evenmin eens met de aanhouding en ook hij begon te schelden. Daarop kon ook hij mee naar het politiebureau. Omdat zij minderjarig is, werden de ouders van de Haagse in kennis gesteld. De jongen kreeg op het politiebureau een boete van 500 euro. Het meisje zal zich voor een kinderrechter moeten verantwoorden.