Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Periode met warmer lenteweer in aantocht

29 maart 2009 - Nu de zomertijd van kracht is staan we aan de vooravond van een periode met aangenaam lenteweer. De komende week biedt veel zon en warmte van meer dan 15 graden. Later in de week is de eerste warme dag mogelijk. Het voorjaar was in 2007 het verst gevorderd. Nu zitten de knoppen van de magnolia's nog dicht (foto's: Jacob Kuiper, KNMI/WPI) De kans is groot dat het rustige, droge en zonnige voorjaarsweer met aangename temperaturen voorlopig aanhoudt (zie Verder Lezen- meerdaagse weersverwachting).

Lang wachten op warmte
De 15 graden wordt meestal al in maart overschreden, maar soms laat de eerste lentewarmte langer op zich wachten. Vorig jaar kwam de temperatuur in De Bilt en op de meeste andere plaatsen pas op 20 april voor het eerst boven de 15 graden. Dat was uitzonderlijk laat: sinds 1901 is het maar drie keer voorgekomen dat de lente zo lang of nog langer op zich liet wachten. Bovendien viel er vorig jaar maart nog volop sneeuw. Zelfs de Paasdagen (23 en 24 maart) waren wit (Zie Nieuws-Vroege witte Pasen en laatste sneeuw).

De eerste warme dag (met 20,0 graden of meer) valt meestal in april. Uitzonderingen waren 1961 en 1990 toen De Bilt al op 17 maart boven de 20 graden uitkwam en 1983 toen dat ps op 31 mei gebeurde. Vorig jaar was 26 april de eerste warme dag in De Bilt (zie Nader Verklaard-warme dagen).

Veel sneeuw in de Alpen
De sneeuwrijke winter laat zijn sporen in de wintersportgebieden nog na. De afgelopen week kwamen er nog enkele tientallen centimeters bij. Op de Zugspitze ligt momenteel 5 meter sneeuw, een hoeveelheid die de laatste jaren niet is bereikt. Extreem is de sneeuwhoogte niet: op 2 april 1944 lag hier 830 cm. De dikste sneeuwlaag wordt in de Alpen meestal in april gemeten (Nader Verklaard-Alpensneeuw).

Natuur anderhalve maand later
In de natuur is de lente echter anderhalve maand later dan 2008. Volgens de Natuurkalender is dat te wijten aan de kou van de afgelopen winter. Die kou heeft ook de ijsvogel de das omgedaan. De eerste officiële lentedag, 21 maart, was ook de eerste dag met tientallen vlinders (Zie Externe links- Natuurkalender).