Socialistische Partij Rotterdam

Buurten in de Wijken: Carnisse

23-03-2009 * De SP-fractie ging buurten in een minder bekende wijk op Zuid. De wijk Carnisse ligt vlak naast zijn beroemde broertje de Tarwewijk in Charlois.

De SP-ers hadden een afspraak met Jan Kooistra, projectleider voor woningcorporatie Com.Wonen en Rene Rietveld, wijkbeheerder in Carnisse. Com.Wonen functioneert in Carnisse als een 'bezitloze' adoptiecorporatie. Dat wil zeggen dat ze woningen aankopen en achterstallig onderhoud aanpakken en/of de sociale situatie samen de VVE's proberen te verbeteren.

Leo in gesprek met Jan Kooistra van Com.wonen

De adoptiewijken zijn projecten van het Pact op Zuid. Na aankoop voert de corporatie entreegesprekken om ervaringen en wensen te delen met de bewoners. De samenwerking met de veelal 600 kleine portiekflats of de slecht functioneerde VVE's verloopt schroef. De snelle doorstroming van bewoners is daar vaak de schuld van. De samenwerking tussen corporatie Woonstad, die de andere helft van de woningen bezit, en VVE 010 (60 welwillende VVE's) verloopt wel goed. Duidelijk werd dat er meer financiële armslag nodig is, vooral op sociaal vlak om de buurten aan te pakken.

Op de fiets door de Vogelbuurt

Com.Wonen is actief in de Eilandenbuurt en in de Vogelbuurt zoals de Tapuitstraat, Korhaanstraat en de Fazantstraat. In die laatste straat werden zeven woningen verhuurd aan uitzendbureau's waar onder andere Poolse arbeiders gehuisvest werden. Tien personen per woning was geen uitzondering met alle overlast vandien. Contracten met uitzendbureau's werden verbroken en de wijkbeheerder heeft zicht ingezet de portieken leefbaar te houden.

Leo met Rinus van Heel voor zijn fotozaak

Hierna bracht de SP een bezoek aan Rinus van Heel bij zijn fotozaak aan de Klaverstraat. Rinus is tevens voorzitter van de Charloisse Winkeliersverening. Er is veel overlast van de vele coffeeshops in de buurt, maar het gaat niet zo zeer om de coffeeshops en zijn klanten, wel wat er op af komt. Er is veel drugshandel op straat. Ook is er overlast van de vele Poolse arbeiders in de buurt; hetgeen zich uit in overmatig drankgebruik en geschreeuw. De concentratie is te hoog, 's ochtends is het komen en gaan van honderden busjes volgens Rinus.

Rinus woont al 35 jaar boven zijn winkel en de zaak is een begrip in Carnisse. Ondanks alle klachten woont hij in Carnisse naar tevredenheid. Van het Pact op het Zuid heeft hij sinds de introductie niets meer gehoord. Een doorn in het oog van veel winkeliers is het stop zetten van het Kansenzone-project Stop&Shop; klanten konden dan 10 minten gratis parkeren voor een vlugge boodschap. Wethouder Baljeu heeft de SP-fractie vorig jaar nog beloofd het project op een of ander manier door te zetten. SP-raadslid Leo de Kleijn gaat de wethouder hier zeker nog aan herinneren.

Met SP-kerngroepleden van Charlois bij bouwput van Carnissehoek