Laat gewone Afghanen meebeslissen over de toekomst van hun land.

29/03/2009 16:24

Oxfam Novib

Laat gewone Afghanen meebeslissen over de toekomst van hun land. Dat is de belangrijkste boodschap van vijf Afghaanse partnerorganisaties van Oxfam Novib in aanloop naar de internationale top over Afghanistan die op dinsdag 31 maart in Den Haag plaatsvindt.

Zojuist sprak Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, via een videolink met onze Afghaanse partners in Afghanistan om te horen wat zij van de conferentie verwachten. Over 2 dagen gaan delegaties uit meer dan 70 landen praten over de toekomst van Afghanistan maar de inwoners van het land weten nauwelijks waar de conferentie over gaat.

De Afghaanse partners benadrukken dat het van groot belang is dat de internationale gemeenschap het juiste signaal afgeeft aan alle bij het conflict betrokken partijen. Dit kan alleen als er voor een duidelijke strategie gekozen wordt bij de wederopbouw van Afghanistan. De Afghanen hebben genoeg van de oorlog en willen een eerlijke overheid die zich sterk maakt voor veiligheid in het land.

De Afghaanse partners van Oxfam Novib willen dat de internationale gemeenschap, nu de veiligheidssituatie in het land verslechtert, haar betrokkenheid vergroot. Alleen door effectief politiek bestuur en duurzaam ontwikkelingsbeleid zal het land zich kunnen ontwikkelen, niet alleen door internationale militaire interventies.

Verder willen de Afghaanse partners dat de coördinatie tussen de partijen die zich bezig houden met de wederopbouw van Afghanistan versterkt wordt. Vooral de samenwerking tussen internationale organisaties, ontwikkelings-organisaties en lokale partners moet verbeteren. Nog steeds gaat teveel hulp verloren door onvoldoende afstemming en de gebrekkige kennis van de lokale cultuur en gebruiken.

Farah Karimi, directeur Oxfam Novib, over het gesprek met de partners: " Waar zij zich vooral sterk voor maken is dat de internationale gemeenschap de Afghanen en Afghaanse overheid moet steunen in hun strijd tegen corruptie en geweld. De Afghaanse partners benadrukken dat de Afghanen zelf verantwoordelijk zijn voor de toekomst van hun land ".

Oxfam Novib organiseert maandag 30 maart 2 manifestaties waar ook Afghaanse burgers te horen en te spreken zijn. Om 12.00 start het op strand van Scheveningen, voor het Kurhaus, het Oxfam Novib vliegerfesttijn met de boodschap Afghanistan: People First ! Honderden vliegers met vliegerpost gaan de lucht in met een boodschap aan de deelnemers van de internationale Afghanistan-top. En maandagmiddag om 13.30 start op Clingendael een debat-bijeenkomst over Afghanistan met als thema 'Regional Context, Local Action, National Results'. Dit wordt georganiseerd door Oxfam Novib, Clingendael, Cordaid, Health Net TPO, ICCO en VNO-NCW.

Afghaanse delegatie-leden van de Agency Coordinating Body for Afghan Relief (ACBAR) zijn ook aanwezig op beide evenementen. ACBAR is de enige maatschappelijke Afghaanse organisatie die ook op 31 maart deelneemt aan de internationale top. Zij zijn beschikbaar voor interviews.

Over Oxfam Novib:

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.