Nederlands Vaccinatie Instituut


Drinkyoghurt-vaccin in plaats van prik

zondag, 29 maart 2009

Een Amerikaanse onderzoeker werkt aan een nieuwe generatie orale vaccins, waarbij gebruik gemaakt wordt van bacteriën die in zuivelproducten zoals yoghurt zitten. De aanpak werkte in een preklinische studie waarin muizen met dit 'drinkyoghurt'-vaccin immuniteit opbouwden tegen miltvuur.

Onderzoeker Mansour Mohamadzadeh van de Northwestern University`s Feinberg School of Medicine in Chicago zegt dat de zuivelbacteriën eenmaal in de darm overgaan tot productie van het vaccin. Normaliter overleven vaccins de maag niet, maar de lactobacillen (melkzuurbacteriën) beschermen het vaccin tegen de zure maag.

Het is een groot voordeel om vaccins via het maag-darmknaal toe te dienen, de plaats waar het immuunsysteem van nature is opgezet om antigenen tegen te komen en te vernietigen, vindt Mohamadzadeh. 'Als je het immuunsysteem in je darm kunt activeren, krijg je een veel sterkere immuunrespons dan door in de huid of spier te injecteren. Je benut dan het volledige vermogen van het primaire immuunresponssysteem, dat is gelegen in de dunne darm. Het vaccin verspreidt zich snel vanuit de darmen door het lichaam en de pathogene bacteriën zullen sneller geëlimineerd worden.'

Voordelen

Er zijn meer voordelen aan het nieuwe, orale vaccin. De zuivelbacteriën maken de chemische hulpstoffen in vaccins (adjuvantia) overbodig. Deze chemische hulpmiddelen worden in traditionele vaccins toegevoegd om het immuunsysteem te activeren en een lokale afweerreactie uit te lokken. De adjuvantia kunnen echter ook bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, zwelling van de arm en braken. Bovendien zijn vaccins op basis van lactobacillen goedkoop om te produceren.

Het speciaal ontwikkelde drinkvaccin is effectiever dan een geïnjecteerd vaccin omdat het aanzet tot zowel een lokale als een systemische immuunreactie. Het vaccin richt zich in de darmen eerst op de dendritische cellen, de 'bevelhebbers' van het immuunsysteem. Zij nemen het vaccin op en instrueren dan het immuunsysteem om de 'grondtroepen' (de killer T-cellen en B-cellen) erop uit te sturen om alle cellen in het lichaam die besmet zijn met de betreffend bacterie of het betreffende virus op te zoeken en te vernietigen.

Sterke reactie

In het onderzoek voedde Mohamadzadeh muizen met het nieuwe orale miltvuur-vaccin en stelde de muizen daarna bloot aan de miltvuurbacterie. Tachtig procent van de muizen overleefde, wat volgens hem vergelijkbaar is met de resultaten bij muizen die geïnjecteerd werden met miltvuurvaccin. De muizen wekten bij het orale vaccin een veel hogere T- en B-cel-immuniteit op tegen de pathogene bacteriën. 'De afweerreactie was hoger en sterker dan bij het geïnjecteerde vaccin', aldus Mohamadzadeh.

Bron:

Nieuwsbericht Northwestern University, 17 maart 2009:

Goodbye needle, hello smoothie