Vrije Universiteit Amsterdam

`Kleur bekennen', palliatieve zorg aan moslimpatiënten

30 maart 2009 | Symposium

Algemene informatie

Zorgverleners krijgen steeds vaker te maken met allochtone patiënten die palliatieve zorg nodig hebben. In deze laatste levensfase is de kwaliteit van zorg van wezenlijk belang, zowel verpleegkundige en medische zorg aan de patiënt als de begeleiding van de naasten. Voldoende kennis van de religie en de cultuur van de patiënt zijn essentieel in het bieden van optimale zorg.

Maar, goede palliatieve zorg aan moslimpatiënten vraagt in de eerste plaats ook om een juiste instelling. Door als zorgverlener zelf bewust te zijn van verschillen in normen, waarden en gebruiken, kan er sprake zijn van open communicatie en het ontstaan van een vertrouwensrelatie waardoor goede palliatieve zorg mogelijk is.

Ook VU medisch centrum heeft steeds vaker te maken met moslimpatiënten. Medewerkers van VUmc ontwikkelden daarom een handzame brochure, een checklist en een film om de discussie op gang te brengen en bewustwording te creëren over de verschillende manieren van omgaan met de laatste fase van het leven en overlijden.

Symposium 'Kleur bekennen'

Op het symposium 'Kleur bekennen' vindt de première plaats van de educatieve film 'Kleur bekennen'. Verder zijn er inleidingen van ervaringsdeskundigen en is er een discussie mogelijk met de deelnemers van de film. De middag wordt begeleid door Ria Bremer, tv-presentatrice onder andere bekend van Vinger aan de Pols.

De middag is bedoeld om een breed publiek kennis te laten maken met het onderwerp 'palliatieve zorg aan moslims', het gesprek hierover op gang te brengen en de deelnemers zelf 'kleur te laten bekennen'.

U bent van harte uitgenodigd om het symposium bij te wonen. Deelnemers ontvangen de dvd 'Kleur bekennen' en een exemplaar van de brochure.

Programma

13.30 - 14.00 Ontvangst
14.00 - 14.10 Welkom en opening
14.10 - 15.15 Sprekers: Prof. dr. W.W.A. Zuurmond, hoogleraar pijnbestrijding en palliatieve zorg en mevr. drs. G. Ünal, internist-oncoloog
15.15 - 15.30 Vertoning film 'Kleur bekennen'
15.30 - 16.15 Discussie en vragen naar aanleiding van film 16.15 - 17.00 Napraten en borrel
Datum : 30 maart 2009
Tijd : 13:30 tot 17:00
Locatie : Amstelzaal en foyer, VU medisch centrum Kosten : zie bijzonderheden
Telefoon : 020 5989292
Website : www.vupodium.nl
Bijzonderheden : Informatie/aanmelden: U kunt zich op diverse manieren aanmelden voor het symposium `Kleur bekennen' in VU medisch centrum op maandag 30 maart: o via internet: www.vupodium.nl o e-mail: vupodium@dienst.vu.nl o telefonisch: 020 598 9292 Toegang: o Per persoon EUR 10,00 o Leden vereniging VU-Windesheim EUR 7,00 o Studenten (op vertoon van ledenpas/studentenkaart) gratis o Medewerkers VUmc gratis Inschrijvingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. U ontvangt alleen bericht als het aantal beschikbare plaatsen wordt overschreden. U ontvangt dus geen bevestiging van aanmelding.