Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

16-03-2009

Descartes-Huygensprijs voor Stefan Vandoren en Pierre Braunstein

Stefan Vandoren en Pierre Braunstein ontvangen op 30 maart aanstaande de Descartes-Huygensprijs. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23 duizend euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Frankrijk, respectievelijk in Nederland. Jean-François Blarel, ambassadeur van Frankrijk, en Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), reiken de prijs uit.
Stefan Vandoren (1968) is als universitair hoofddocent verbonden aan het Instituut voor Theoretische Fysica en Spinoza Centrum van de Universiteit Utrecht. Hij deed zijn promotieonderzoek aan de Belgische Universiteit van Leuven en had diverse postdocposities aan de Universiteit van Wales en de Universiteit van New York.

Al meer dan dertig jaar doet Pierre Braunstein (1947) onderzoek op het gebied van anorganische en organometaalchemie. Hij was de eerste die metaalclusters maakte: deeltjes die een kleine metalen kern hebben, omringd met organische liganden. Succesvol creëerde hij bruggen tussen vakgebieden door nieuwe concepten en synthesemogelijkheden te combineren. Braunstein is directeur van het Laboratoire de Chimie de Coordination van de Université Louis Pasteur in Strasbourg, Frankrijk.

Klik op de foto's voor een hogeresolutiefoto

Stefan Vandoren, foto: Astrid van Wesenbeeck Pierre Braunstein

De Franse en Nederlandse regeringen hebben de Descartes-Huygensprijs ingesteld in 1995. Zij kennen de prijs toe aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking.