Uw nieuwe hulpverlener in de GGZ is een (ex-)patiënt

17/03/2009 13:32

Stichting Pandora

Van 30 maart tot en met 6 april wordt de 35e week van de Psychiatrie georganiseerd. De week heeft als titel "Een Ervaring Rijker?!" en gaat over betekenis en rol van ervaringen in de psychiatrie. Dat betekent dat in de komende Week van de Psychiatrie tientallen instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en cliëntenorganisaties rond het thema activiteiten en bijeenkomsten organiseren. De aftrap van de week wordt gegeven op 30 maart tijdens de Nationale Breingeindag in Alkmaar. Daar worden ook de resultaten gepresenteerd van onderzoek van de Hanzehogeschool naar evaringen van ervaringsdeskundige hulpverleners en van cliënten die hulp krijgen van ervaringsdeskundigen.

Ervaring en ervaringsdeskundigheid is in de afgelopen decennia een belangrijk begrip in de geestelijke gezondheidszorg geworden. Niet alleen is er erkenning gekomen voor de waarde van lotgenotencontact maar gaan instellingen ook over tot het aanstellen van ervaringdeskundigen als betaalde medewerkers binnen de instelling. Ook in begeleidings- en behandelfuncties:

"Zo is het streven van Altrecht, een grote instelling op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, dat in 2011 vijf procent van het personeelsbestand - op dit moment heeft de instelling 2700 mensen in dienst - uit ex-patiënten bestaat: op alle niveaus, van de schoonmakers tot aan het bestuur. Roxanne Vernimmen, psychiater en voorzitter van de Raad van Bestuur van Altrecht is een groot voorstander van de inzet van ervaringsdeskundigen in de instelling."

PRESENTATIE ONDERZOEKRESULTATEN

Op 30 maart om 10:30 worden op de Nationale Breingeindag te Alkmaar de voorlopige bevindingen gepresenteerd van het lopende onderzoek van de Jong en Roeleveld van de Hanzehogeschool Groningen. Zij doen kwalitatief onderzoek naar de bevindingen van ervaringsdeskundigen en van cliënten die begeleid worden door ervaringsdeskundigen. Tijdens de Breingeindag worden de resultaten besproken.

www.weekvandepsychiatrie.nl

Selectie uit de agenda van de Week van de Psychiatrie

30 maart: Alkmaar, Nationale Breingeindag door RCO De Hoofdzaak Noord-Holland en Landelijke werkgroep Week van de Psychiatrie, presentatie onderzoeksresultaten Hanzehogeschool.

31 maart: Cliëntentheatergroep Geestkracht 11 in Groningen


1 april: Foto expositie en GGz Route in Zwolle


2 april: Filmfestival Een Ervaring Rijker in Rotterdam -


3 april: Symposium Een ervaring rijker?!in het Eden Oranje Hotel in Leeuwarden

En zeer veel andere activiteiten in heel Nederland

Zie verder de website Week van de Psychiatrie www.weekvandepsychiatrie.nl

De Week van de Psychiatrie

De Week van de Psychiatrie wordt geïnitieerd door een landelijke werkgroep waarin de volgende cliëntenorganisaties zijn vertegenwoordigd: Anoiksis, Basisberaad Rijnmond, Cliëntenbond in de GGZ, LOC, Stichting Pandora en Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen.

De Week van de Psychiatrie wordt in 2009 financieel mogelijk gemaakt door:

RCO De hoofdzaak Alkmaar, Hoorn, Den Helder / Mensana, RIBW Noord- en Midden Limburg /

HVO-Querido / De Jutters, centrum voor Jeugd GGZ, Haaglanden / Emergis, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg / Bouman GGZ / Altrecht / RIBW Oost-Veluwe / Parnassia Bavo Groep / Karakter, kinder en jeugdpsychiatrie / SBWU, Stichting Beschermd Wonen Utrecht





http://www.weekvandepsychiatrie.nl