Gemeente Grave

30 maart t/m 2 april: Extra week avondvliegen F-16's vliegbasis Volkel

F-16 jachtvliegtuigen van vliegbasis Volkel vliegen in week 14 naast het reguliere programma extra trainingsvluchten bij duisternis. Van maandag 30 maart tot en met donderdag 2 april wordt âs avonds gevlogen. De laatste landingen in die week staan gepland voor 23.00 uur. De extra vluchten zijn nodig omdat in de afgelopen maanden verschillende avondvluchten door weersomstandigheden niet plaats hebben kunnen vinden.

Naast trainingen overdag zijn trainingen bij duisternis evenzo belangrijk voor vliegers om zich optimaal voor te bereiden op hun taak. Daadwerkelijke inzet van F-16 jachtvliegtuigen, zoals momenteel in Afghanistan, vindt ook plaats bij nacht. Maar ook voor de uitoefening van de Quick Reaction Alert taak is het noodzakelijk dat vliegers bij duisternis kunnen vliegen.

Â

Het toestel is ook steeds beter uitgerust voor nachtelijke operaties. Zo heeft de vlieger tegenwoordig de beschikking over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Regelmatig moet hiermee worden getraind om deze middelen optimaal te kunnen benutten. Naarmate de dagen langer worden, neemt de mogelijkheid om vroeg op de avond te trainen af. Om extra overlast te voorkomen in de nachtelijke uren, is ervoor gekozen om nog enkele avondvluchten te maken op dagen dat het nog vroeg donker is.

Â

Informatie

Staf Voorlichting vliegbasis Volkel (0413) 27 66 01.

Â

Â