Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 25 maart 2009


Extra deelraadsvergadering op 30 maart

Op maandag 30 maart aanstaande is er een extra deelraadsvergadering over het verbeteren van het Rotterdams bestuursmodel. Aanvang 19.30 uur in de kleine zaal van Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64 te Rotterdam

In de raadsvergadering van 4 februari 2008 is het Plan van Aanpak Verbetering Organisatie Rotterdam besproken. Vervolgens heeft het college van B&W in januari 2009 het rapport We kunnen zoveel beter uitgebracht, met een voorstel voor de verandering van het bestuursmodel. Naar aanleiding hiervan is op 10 en 11 maart 2009 in Domburg een conferentie gehouden.

De deelraad Charlois heeft in de programmabegroting 2009 het doel handhaving en versterking van het decentrale bestuur in de deelgemeente ten behoeve van de inwoners van Charlois opgenomen. Hoewel de uiteindelijke beslissing over verbetering van het Rotterdams bestuursmodel bij de gemeenteraad van Rotterdam ligt, vindt de deelraad het belangrijk om hier ook samen over te discussiëren. Met de uitkomst van deze discussie kan bij verdere besluitvorming rekening worden gehouden. Op 14 april aanstaande presenteert het college van B&W namelijk het concept Verbeteren Rotterdams bestuursmodel. Dit voorstel dient samen met de discussie in de vergadering van 30 maart als basis voor het debat in de deelraadvergadering van 20 april 2009.

Agenda:


1 Opening en mededelingen door de voorzitter van de deelraad van de deelgemeente Charlois, de heer D. Lockhorst


2 Inspreekrecht bewoners


3 Vaststelling van de agenda


4 Vragenhalfuur ex. artikel 41 RvO deelraad Charlois 2009


5 Lijst ingekomen stukken


6 Verbeteren Rotterdams bestuursmodel


7 Sluiting

Uitgebreidere informatie over de diverse agendapunten vindt u op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl. . U kunt hier ook de vergaderstukken inzien en/of downloaden via het Bestuurlijk Informatie Systeem (via het menu politiek-bestuursinformatie).

Vergaderstukken liggen daarnaast ter inzage bij de Centrale Balie van het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11

Vragenhalfuur

Voorafgaand aan de vergadering is er gedurende maximaal een half uur gelegenheid om vragen te stellen, zowel over zaken die op de agenda staan als over andere onderwerpen. Wilt u het woord voeren tijdens het vragenhalfuur, dan moet u dit wel van tevoren melden. Dat kan uiterlijk de maandagochtend van de raadsvergadering vóór 12.00 uur bij de griffier, tel. 010 410 7 443 / 507 of
griffie@charlois.rotterdam.nl.

Raadstafel op 31 maart

Op dinsdagavond 31 maart aanstaande organiseert de deelraad een raadstafel rond de voortgang van het volkstuinenbeleid, de aanpak van vuiloverlast in Carnisse, een voorstel tot toepassing van het stedelijk parkeerbeleid in Charlois en de Raad in de Wijk Zuidplein.

U bent natuurlijk van harte welkom bij deze raadstafel, die wordt gehouden in de Waalhavenzaal in het deelgemeentekantoor aan de Boerhaavestraat 11. Aanvang: 19.30 uur.

Agenda:


1. Opening, mededelingen en inleiding op de raadstafel door de voorzitter van de raadstafel


2. Inspreekrecht bewoners


3. Vaststelling van de agenda


4. Volkstuinenbeleid tweede voortgangsnotitie Portefeuillehouder L. Martijn zal vragen beantwoorden en reageren op de standpunten van de fracties


5. Voortgangsrapportage aanpak vuiloverlast Carnisse portefeuillehouder E. Goverde zal vragen beantwoorden en reageren op de standpunten van de fracties

PAUZE (omstreeks 21.15 uur)

6. Voorstel toepassing stedelijk parkeerbeleid in Charlois portefeuillehouder E. Goverde zal vragen beantwoorden en reageren op de standpunten van de fracties

7. Raad in de Wijk Zuidplein
portefeuillehouder D. Lockhorst zal vragen beantwoorden en reageren op de standpunten van de fracties

8. Sluiting (omstreeks 22.30 uur)

Inspreekrecht

Tijdens raadstafels kunnen bewoners, net als tijdens deelraadsvergaderingen, hun stem laten horen over onderwerpen die al dan niet op de agenda staan. Voorwaarde is wel dat personen die van het inspreekrecht gebruik willen maken dit uiterlijk de dag van de vergadering om 12.00 uur bij de griffie melden (tel. 010 -4107443. of via griffie@charlois.rotterdam.nl)

De agenda en de vergaderstukken van deze raadstafel zijn na te lezen op het Bestuurlijk Informatie Systeem van de deelgemeente via www.deelraadinfo.nl/charlois. Ook liggen ze ter inzage bij de receptie balie van het deelgemeentekantoor.

Deelgemeente helpt bij aangifte strafbaar feit

Op initiatief van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois kunnen bewoners die te maken hebben gekregen met een strafbaar feit vanaf 1 april aanstaande voor bepaalde aangiften terecht bij de Stadswinkel van de deelgemeente.

Speciaal hiervoor door de politie Rotterdam Rijnmond getrainde medewerkers kunnen helpen bij het doen van aangifte via Internet. Dit Serviceloket Aangiften is ingesteld omdat het politiebureau aan het Zuidplein wordt herbouwd en er voor de bewoners van de omliggende wijken voorlopig geen mogelijkheid is om in de buurt aangifte te doen.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente vindt het belangrijk dat iedereen die slachtoffer is geworden van een strafbaar feit daarvan dichtbij huis aangifte kan doen. Alle inwoners kunnen tevens terecht bij het politiebureau aan de Slinge 162 of bij het politiebureau Sandelingeplein aan de Groene Hilledijk 275.

De speciaal voor het Serviceloket Aangiften getrainde medewerkers:


- helpen bij het doen van aangifte via Internet bij zaken waar dat mogelijk is


- kunnen inschatten of de politie direct ingeschakeld moet worden


- staan in direct contact met politiebureau Slinge.


- bemiddelen bij het maken van een afspraak met de politie


- staan u te woord in een aparte spreekkamer


- helpen u graag op afspraak

Strafbare feiten

De manier waarop aangifte kan worden gedaan is afhankelijk van het soort misdrijf.

Aangifte doen via Internet is onder andere mogelijk:


- bij diefstal of inbraak of poging daartoe uit een auto of ander voertuig;


- bij diefstal of poging daartoe van onder andere tuinmeubilair, tas, portemonnee, fiets;


- bij diefstal of inbraak of poging daartoe uit een kantoor, school, sportcomplex of ander gebouw;


- bij vernieling van een openbaar vervoermiddel, gebouw, auto of ander voertuig;


- bij gevonden en verloren voorwerpen behalve in geval van verlies van onder andere: paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs, kentekenbewijs en sleutels.


- Ook als er naar aanleiding van een melding politie ter plaatse is geweest, moet altijd aangifte gedaan worden op een politiebureau.


- Bij een woninginbraak tenslotte moet altijd melding worden gedaan en komt de politie ter plaatse.

Voor ernstiger zaken moet over het algemeen aangifte gedaan worden bij een politiebureau.

Dat geldt ook als er geweld is gebruikt of als de dader bekend is.

Afspraak maken

Voor het Serviceloket Aangiften kunt u natuurlijk tijdens de openingstijden van de Stadswinkel zo binnenlopen. Beter is het om een afspraak te maken. Dan weet u zeker dat u niet lang hoeft te wachten Bel voor informatie of voor het maken van een afspraak: 010 410 7 410.

Adres en openingstijden

Voor het Serviceloket Aangiften gelden de normale openingstijden van de Stadswinkel.

De Stadswinkel Charlois is gevestigd in de Boerhaavestraat 11 (bij het Zuidplein)

De openingstijden zijn:


- maandag en woensdag tot en met vrijdag: 09.00 tot 15.00 uur


- dinsdag van 11.00 tot 15.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur

(bij de avondopenstelling is het niet mogelijk om aangiften van een strafbaar feit te doen. Ook aangiften van geboorten, erkenning kind, overlijden en het regelen van huwelijkszaken is dan niet mogelijk)

Feestelijke boomfeestdag in Zuidwijk

Op 18 maart organiseerde de gelijknamige stichting weer de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag. Een dag die er landelijk voor moet zorgen dat scholieren zich bewust worden van het belang van groen in de wijken. Ook de deelgemeente Charlois deed mee aan deze belangrijke, maar ook feestelijke dag.

Dit jaar plantten in Zuidwijk meer dan 60 leerlingen van basisscholen Christophoor en Toermalijn in totaal 27 nieuwe bomen. Kinderen die meehelpen met het planten van bomen in hun eigen wijk, zullen dit nooit meer vergeten; het wordt immers een beetje hun boom!

Na ontvangst in de speeltuin aan de Boekenstein 6 gingen de scholieren dan ook in verschillende groepen op pad om de 27 bomen te planten Vol enthousiasme zetten de scholieren de bomen keurig netjes in de grond.

Verder waren er voor de kinderen tal van andere activiteiten, die de rest van de ochtend duurden. Zo kregen zij een workshop djembé bespelen, is er een mikadospel gespeeld met echte takken en bouwden zij een Indiaanse tipi door middel van het vlechten van takken. Aan het eind van de ochtend kregen alle deelnemers een cadeau mee naar huis als herinnering aan dit bijzondere evenement.

Anti-diefstal cursus Zuidplein

Op woensdag 18 maart kreeg het winkelpersoneel van winkelcentrum Zuidplein, een korte workshop die alles te maken had met winkeldiefstal. Tijdens deze workshop gaven cursusleider Fred Stuij en actrice 'Betty Jatgraag" op ludieke wijze de nodige tips en tools, met als doel het terugdringen van winkeldiefstal in het winkelcentrum. Daarnaast gaven zij advies hoe winkeliers op de juiste manier met diefstal om kunnen gaan.

Winkelcentrum Zuidplein heeft sinds december wederom het
3-sterrenkeurmerk Veilig Ondernemen. Deze cursus is een vervolgstap in het veilig ondernemen op Zuidplein en is georganiseerd op initiatief van de Stadsmarinier, de wijkcoördinator Zuidplein, Politie en het management van het winkelcentrum.

Praat met uw straat!

Maandag 23 maart was in Charlois de aftrap voor de Rotterdamse Straatdialogen. Tijdens een Straatdialoog wisselt u samen met andere bewoners uit uw straat ideeën, ervaringen, wensen en verwachtingen uit. Misschien wilt u meer onderling contact? Waar heeft u problemen mee? Of bent u van plan een keer iets te organiseren, zodat bewoners elkaar vaker tegenkomen? Wat vindt u dat goed of minder goed gaat in uw straat. Kortom, in maart en april kunt u uw hart eens luchten. Na een gezamenlijke maaltijd (vanaf 18.00 uur) gaat de Straatdialoog van start en deze duurt ongeveer anderhalf uur. Uiterlijk 20.45 uur is de bijeenkomst afgelopen.

Inmiddels zijn er op 23 maart Straatdialogen geweest in de 3^e Carnissestraat, Alcorstraat/Vestastraat. Vanavond -25 maart- is er een Straatdialoog in de Frans Bekkerstraat nr. 1-33 en Slotboomstraat
2-43.

Ook op de volgende dagen zijn er straatdialogen:

Datum Straat Locatie

30 maart Fazantstraat
Clemenshuis, Gruttostraat 9

31 maart Poelenburg/ Maldenburg Beukenhorst


1 april Talingstraat De Nieuwe Nachtegaal

7 april Ellewoutsdijkstraat
Valckensteyn, Burghsluissingel 100

7 april Kat.Lagendijk en OvdB Tarwewijk, Zwartewaalstraat 191

Roggestraat

7 april Gaesbeekstraat OvdB Tarwewijk, Zwartewaalstraat 191

8 april Moerkerkestraat
Millinxbuurtfoyer, Moerkerkestraat 148

8 april Gerst- en Stoppelstraat OvdB Tarwewijk, Zwartewaalstraat 191

8 april Polslandstraat OvdB Tarwewijk, Zwartewaalstraat 191

Bewoners in bovengenoemde straten kunnen zich nog aanmelden! Neemt u hiertoe contact op met het Team Charlois van Mensen Maken de Stad. Zend een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar liesbeth.smit@pool-mms.nl. Of bel naar 010 - 210 27 61.

Succesvolle horeca-actie in de Tarwewijk

Op woensdag 11 maart heeft de deelgemeente Charlois de eerste integrale horeca-actie van dit jaar gehouden in de Tarwewijk.

De deelgemeente Charlois besteedt veel aandacht aan het tegengaan van overlast vanuit de horeca. Zo zijn er diverse overleggen, waaraan ook ondernemers deelnemen. Daarnaast worden horeca-ondernemers een paar keer per jaar onverwachts bezocht. Deze integrale horeca-acties hebben tot doel overlast en overtredingen op te lossen, de kwaliteit van de horeca)ondernemingen te verbeteren en ervoor te zorgen dat wet en regelgeving wordt nageleefd.

Tijdens de integrale horeca-actie op woensdag 11 maart zijn (horeca)panden

gecontroleerd op vergunningen, illegale arbeid, kwaliteit van voedsel, gemeentelijke belastingheffingen en overtredingen die te maken hebben met sociale uitkeringen en inkomsten. Vertegenwoordigers van de Politie, Rijksbelastingdienst, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Gemeentebelastingen, Eneco, Voedsel en Warenautoriteit en de deelgemeente bezochten in totaal tien ondernemingen in de wijk.

Resultaten

De Politie Horecataken gaf een bestuurlijke waarschuwing aan de beheerder van een restaurant aan de Dordtselaan. Hier hield men ook drie illegaa; in Nederland verblijvende personen aan. Eneco sloot daar ook de elektriciteit af omdat er al twee jaar geen contractant bij Eneco bekend was.

Wegens een openstaande belastingschuld kreeg een exploitant van een café aan de Mijnsherenlaan beslaglegging van de inboedel aangezegd.

Ook stelt de rijksbelastingdienst nader onderzoek in naar een horecageledegnheid aan de Brielselaan. Dit naar aanleiding van onduidelijkheden over het afdragen van belasting over de werkzaamheden van een schoonmaakster. De exploitant van dezelfde horecagelegenheid kreeg bovendien van de Voedsel en Warenautoriteit een officiële waarschuwing voor het aantreffen van vuil en ongedierte.

DCMR trof in een café op de Bas Jungeriusstraat een koolzuurgasfles aan die niet op een deugdelijke wijze was vastgezet. De exploitant krijgt de kans om dit binnen korte tijd te herstellen.

Bij een speeltuinvereniging bleek de hoofdschakelkast van Eneco niet verzegeld te zijn.

Vier horecagelegenheden krijgen een naheffing van de gemeentebelastingen wegens het niet betalen van reclame-/precariobelasting en twee exploitanten kregen van de Voedsel en Warenautoriteit een boete voor het aantreffen van rokende bezoekers buiten de daarvoor bestemde rookruimte.

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:

1. voor het planten van bomen op drie locaties in de Steinen en voor het gebruiken van een geluidsinstallatie in verband met de boomfeestdag Charlois op woensdag 18 maart 2009 tussen 09.30 uur en 12.30 uur (besluit 13 maart 2009);

2. aan de Culturele Commissie Heijplaat voor het laten optreden van een muziekkorps en het gebruiken van een geluidsinstallatie in verband met het organiseren van de Stadshavens Heijplaatloop op zaterdag 2 mei 2009 van 12.00 uur tot 16.00 uur (besluit 19 maart
2009).

Vuurwerkbesluit:

Toestemming verleend:

1. voor het ontsteken van theatervuurwerk op 28 en 29 maart 2009 tussen 20.00 uur en 23.30 uur tijdens het Freestyle Motorcross Ahoy.

Kapvergunningen:

Vergunning verleend:


1. voor het kappen van één metasequoia en één abies, tuin 120 van VTV Zandweg, Kromme Zandweg 66. De bomen zijn te groot geworden voor de volkstuin. Met herplantplicht. (besluit 17 maart 2009).

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het slopen van binnenwanden en het maken van sparingen, Slinge 191. (besluit 9 maart 2009)


2. voor het gedeeltelijk verandering van de indeling van de supermarkt, Slinge 191. (besluit 9 maart 2009)

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen bouwvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:


1. Voor het oprichten van een kinderdagverblijf, Kloosterzandestraat
4;

2. voor het vernieuwen van de kozijnen aan de voorgevel, Korhaanstraat 142C

Tevens is de volgende aanvraag voor een sloopvergunning ingediend:
1. voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal, Slinge 50

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 9.00 12.00 uur en 13.00 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11.

Rotterdam, 25 maart 2009

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:


1. voor het kappen van twee dennenbomen, Verboomstraat 87a. Deze belemmeren het zicht en licht in de woning;


2. voor het kappen van twee populieren, De Quackstraat 76. De bomen zijn te oud en staan in de weg i.v.m. de renovatie van het plein;


3. voor het kappen van een boom, Nachtegaalplein 48. De boom hangt richting de straatzijde en brengt schade toe aan de woning;


4. voor het kappen van een robinia pseudoacacia, Nachtegaalplein
55 (OSG Nieuw Zuid). Op de stamvoet is sprake van zwamvorming.

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 8 april 2009 ter inzage op het deelgemeentekantoor van Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).