De Week van de Teek: blijf alert bij het werken in bos, natuur en tuin

27/03/2009 11:40

Staatsbosbeheer

Uitnodiging voor de pers

Geachte redactie,

Het is weer bijna vakantietijd. Veel recreanten trekken de natuur in. Iedere natuur- of tuinliefhebber, en iedereen die in de groene sector werkt, loopt het risico om door een teek gebeten te worden. Een beet van dit kleine beestje kan vervelende gevolgen hebben, zoals de Lyme-ziekte.

In de 'Week van de Teek', van 30 maart tot en met 5 april, vragen diverse 'groene' organisaties aandacht voor de teek. Want voorlichting kan een hoop ellende besparen. De 'Week van de Teek' is een initiatief van verschillende organisaties zoals Wageningen Universiteit, arbodiensten, Vereniging Natuurmonumenten, de Landschappen en Staatsbosbeheer.

Deze keer richt de 'Week van de Teek' zich in het bijzonder op werknemers in de groene sector. Iedereen die buiten werkt, loopt namelijk een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. De ziekte is inmiddels de belangrijkste beroepsziekte onder boswachters.

U bent dinsdag 31 maart 2009 van harte welkom in boswachterij Leersum, waar verschillende instanties u bijpraten over teken en de ziekte van Lyme. Onderzoekers van Wageningen Universiteit presenteren het nieuwste onderzoek over teken. Neemt het aantal besmette teken in Nederland toe?

Het programma is als volgt:

10.15 uur Ontvangst met koffie en thee

10.30 uur Kort welkom door boswachter Jan de Groot

10.35 uur Teken en de ziekte van Lyme, door arts

10.50 uur Arbo-wetgeving en voorlichting door werkgevers, Mirjam de Groot,

preventie-adviseur bij Stigas

11.05 uur Presentatie landelijk onderzoek over tekenbeten en besmettingspercentages in teken door Arnold van Vliet en Fedor Gassner, onderzoekers Wageningen Universiteit

11.30 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen

11.45 uur einde programma

De bijeenkomst vindt plaats in de werkschuur van Staatsbosbeheer op de Utrechtse Heuvelrug: Maarsbergseweg 18a, 3956 KW te Leersum.





http://www.weekvandeteek.nl