Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 14

Ingang Oost, maandag 30 maart, 19.25 uur, Nederland 1 De 83-jarige meneer Keizer is met zijn auto tegen een andere auto gebotst en gekanteld. De Ambulancedienst brengt Marit de Vos naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Ook zij is betrokken geraakt bij een auto-ongeval. Meneer Van der Ark heeft mogelijk een herseninfarct gehad. Bij de Spoedeisende Hulp meldt zich de 11-jarige Elke van Mechelen, ze heeft last van haar pols.

Het Familiediner, maandag 30 maart, 22.00 uur, Nederland 1 Twee jaar geleden besluit Tiny een oude vakantietraditie nieuw leven in te blazen. Ze wil op vakantie naar het Duitse Cochem waar zoveel goede familieherinneringen liggen. Naast haar man Bert gaan ook zoon William, haar schoondochter Dimphie en de kleinkinderen mee. Maar dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de vakantie eindigt in een knallende ruzie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Schoonzoon Rob vindt dat de ruzie lang genoeg geduurd heeft en hij schakelt Bert van Leeuwen in.

Intensive Care, dinsdag 31 maart, 19.27 uur, Nederland 1 De kinderarts
Het Juliana Kinderziekenhuis ligt in hartje Den Haag, temidden van een grote en gevarieerde bevolking. We volgen kinderarts Alfred van Meurs in zijn dagelijkse werk op de afdelingen voor acute en chronisch zieke kinderen en zijn poliklinieken voor bloedziekten en kinderen met kanker. Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.

Rail Away, dinsdag 31 maart, 19.55 uur, Nederland 2 Rusland (1)
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties. The White Night Steam Express is een 5500 kilometer lange treinreis met steeds wisselende stoomlocomotieven. De route voert van St. Petersburg naar de Poolcirkel, die we precies op de langste dag van het jaar zullen passeren. Met de trein wordt onder meer de stad Murmansk aangedaan. Deze stad en haar omgeving ligt in een gebied waar nog heel weinig Westerse toeristen op af komen.

Per Ongeluk, dinsdag 31 maart, 20.50 uur, Nederland 2 17 oktober 2005. Willemieke van Middendorp, 22 jaar oud, heeft net hooi gehaald voor haar paarden. Het is begin avond, wanneer ze door het buitengebied van Putten terug naar huis rijdt. Willemieke nadert een gelijkwaardige kruising. Door het slechte overzicht ziet ze een auto van rechts over het hoofd en midden op de kruising volgt een botsing. Willemiekes auto slaat over de kop en wordt over een sloot het weiland ingeslingerd.

Vlak na het ongeluk is Monique Verhoef de eerste persoon die het kruispunt passeert. Ze ziet een rookwolk en twee vernielde auto's. De passagiers van de ene auto lijken ongedeerd, maar bij de andere auto is het doodstil. Monique rent het weiland in. Ze ziet dat Willemieke niet meer bij kennis is. De ouders van Willemieke zijn op vakantie en krijgen later op de avond een dringend telefoontje.

Welke zware weg heeft Willemieke te gaan? En hoe gaan haar ouders, broer en beste vriendin om met de ingrijpende gevolgen van het ongeluk?

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

©imek voor De Verandering, dinsdag 31 maart, 22.50 uur, Nederland 2 Vanavond praat ©imek met Elly Zuiderveld. Met hun kinderen, wat kleren en drie boeken (waaronder een bijbel) vertrokken Elly en haar man Rikkert in 1974 in een busje richting India. Ze leefden als zigeuners, zoekende naar de zin van het bestaan, echtheid en innerlijke vrede. Teruggekomen zonder antwoorden ging haar zoektocht verder. Via een gesprekken met een vriend komt ze tot geloof in Jezus. Het bracht haar die vrede waar ze altijd naar had gezocht. ©imek praat met Elly over haar geloof in God. Is het nog hetzelfde als vlak na haar bekering in de jaren 70? Is het verdiept of zijn er nieuwe vragen bij gekomen?

In ©imek voor De Verandering gaat de eigenzinnige Tsjechische interviewer Martin ©imek in gesprek met een bekende christen over haar/zijn geloof in God en de aan de basis daarvan liggende verandering. Waarom gelooft zij/hij? Welk verschil maakt God nu op dit moment in hun leven? Met ©imeks stijl van interviewen en onverwachte invalshoeken, in een decor dat aan een arena doet denken, belooft het een bijzonder gesprek te worden.

Nederland Helpt, donderdag 2 april, 17.10 uur, Nederland 2 We staan helemaal versteld. Iedereen dacht dat het om een baby'tje ging, maar nu vertelt de moeder dat haar dochter Suad ruim 2 jaar oud is. Haar gezichtje zit vol pleisters die een slang door haar neus op z'n plek houden. Door de slang wordt melk gegoten. Even later hoest Suad alle melk weer op.

We filmen Suad in een klein ziekenhuisje in Burao, een klein stadje midden in de woestijn van Somaliland. Somaliland maakt deel uit van Somalie, waar al jarenlang een burgeroorlog gaande is. Als gevolg van die oorlog zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen en wonen in tentenkampen.

Henrieke Hommes (33) is een Nederlandse verpleegkundige die onder deze vluchtelingen werkt via Medair. Elke dag trekt ze er met een team op uit om ondervoede kinderen op te sporen. En dat is helaas niet moeilijk. In de paar weken dat ze nu bezig zijn, hebben ze al 1200 kinderen veel te licht bevonden. De oorzaak is meestal armoede.

Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.

Checkpoint, zaterdag 4 april, 9.58 uur, Nederland 3 Hoeveel schade kan een voetbal aanrichten aan een auto? Kun je met een voetbal door een raam schieten? In de Jongens/Meisjestest checken we wie er beter meer dingen tegelijkertijd kan doen. Lukt het bijvoorbeeld nog om sommetjes te maken terwijl je rauwe eieren moet overgooien? En in de vette fietsentest: hoeveel kilo kan een bagagedrager aan en hoe sterk is de frame van je fiets eigenlijk?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

De Grootste Royaltykenner van Nederland, zaterdag 4 april, 20.15 uur, Nederland 2 Royaltyliefhebbers strijden in een quizshow tegen elkaar om de titel. Aan de hand van de meest bijzondere fragmenten van ons Koninklijk Huis beantwoorden de royaltyliefhebbers de vragen. Wie weet het meest over onze koninklijke familie?

Prinses Máxima, Prins Willem-Alexander, Koningin Beatrix; de leden van ons Koninklijk Huis zijn razend populair. Van het verre verleden, het protocol, de huwelijken, tot aan de meest actuele gebeurtenissen, niets ontgaat de echte royaltyliefhebber. Tijd om te ontdekken wie écht "De Grootste Royaltykenner van Nederland" is! De presentatie is in handen van royaltyexpert Jeroen Snel en quizmaster Bert van Leeuwen.

Nederland Zingt, zaterdag 4 april, 18.30 uur, Nederland 2 Vandaag een special van Nederland Zingt gepresenteerd door Mirjam Bouwman. Zij vertelt het verhaal van de laatste dagen van de Here Jezus en loopt langs de kruiswegstaties in het Heilig Landstichting. De passieliederen sluiten aan bij het verhaal van Mirjam.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 5 april, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer is in het Bakkerijmuseum in Hattem. Hij ontmoet daar Fred Voskuil, die hem alles vertelt over de traditie van de Palmpasenstokken. Er wordt niet alleen over de stokken gesproken, samen met een aantal kinderen gaat ds. Arie van der Veer ook aan de slag om de vrolijke Palmpasenstokken te maken. Hij houdt ook de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. De samenzang in deze aflevering komt vanuit diverse kerken in Nederland.

Omega Code, zondag 5 april, 14.30 uur, Z@pp
Heb je wel eens gezegd dat je iemand niet kent? Alleen omdat je dat niet durfde? Petrus deed het in de nacht dat Jezus gevangen genomen werd. Voordat de haan drie keer kraaide, had hij drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende. Petrus was te bang. Durven de teams in deze Omega Code alles te geven wat ze hebben? Hebben ze genoeg kennis om belangrijke sleutels te winnen en de finale tot een succes te maken?

Snuf, de hond, zondag 5 april, 18.10 uur, Nederland 3 Snuf, hond in oorlog
In de tweede uitzending zien we hoe Tom en Snuf worden achtervolgd door de Duitsers. Na spannende momenten worden ze gered door Dries; een wat oudere man die vreemd genoeg heel goed Duits spreekt. Als Tom uiteindelijk in bed ligt wordt hij wakker door afweergeschut. Hij ziet hoe een Engels vliegtuig wordt neergeschoten en de piloot neerdaalt met een parachute. De volgende dag gaat Tom met Snuf op zoek naar de parachutist. Na een lange zoektocht vindt hij hem op één van de vele eilandjes in de rivier. De man blijkt een Nederlandse militair te zijn die kapitein Brandenburg heet. Snuf is blij dat hij de man heeft gevonden, maar hoe komen ze veilig naar huis?

ontopic, zondag 5 april, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Homoseksualiteit is een keuze (Bas Haring), God maakt gelukkig (Manuel) en Klonen is tegennatuurlijk, dus verkeerd (cabaret).

Hoedoejijdat.nu, zondag 5 april, 00.15 uur, Nederland 2 "Ik wil graag dat alles perfect is, maar kom er steeds weer achter dat dit niet zo is. Ik kan mezelf niet goed accepteren. Ik weet dat ik voor God waardevol ben en dat geloof ik ook, maar ik kan het niet lang vasthouden in mijn gevoel. Hoe kan ik leren om mijn perfectionisme los te laten? Hoe leer ik om meer van mezelf te houden en welke plek heeft God hierin?"

Met deze vraag van Hanneke Zeeman begint het programma Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en ze hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en vraagt van wie ze hulp wil: van een dominee, een coach of liever toch van een ervaringsdeskundige. Hanneke kiest voor de ervaringsdeskundige en ze bekijken samen het filmpje van Magdaleen van der Bijl, die iets uit haar eigen leven vertelt en een concrete tip geeft. Met die tip gaat Hanneke aan de slag. Wat moet ze gaan doen? En.... zou het helpen? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman met een spiegel onder de arm op pad op zoek naar mensen, die ervaring hebben met een slecht zelfbeeld. Hoe gaan zij daar mee om?

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu . Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,