Ingezonden persbericht

Persvrijheid in Afghanistan onder druk

Mediaorganisaties dringen aan op vrijlating Karbakhsh

De Nederlandse Vereniging van Journalisten, Free Voice en Press Now,
grijpen de Afghanistanconferentie in Den Haag aan om vrijlating van de Afghaanse journalist Karbakhsh te eisen.

Vorige week hebben zij minister Verhagen verzocht om in zijn overleg met president Karzai aandacht te geven aan de steeds slechter wordende situatie van de persvrijheid in Afghanistan.
Een missie van de Franse organisatie Reporters Sans Frontières rapporteerde tussen juni 2007 en januari 2009 drie moorden, 24 gewonden, 35 doodsbedreigingen, 14 arrestaties, en 7 ontvoeringen van journalisten. Tientallen journalisten, vooral vrouwen en correspondenten in de provincies, werden gedwongen met hun werk te stoppen door bedreigingen en aanhoudende intimidaties. Een vrije pers wordt in praktijk onmogelijk gemaakt in Afghanistan.

Internationaal wordt actie gevoerd voor de vrijlating van de 23-jarige journalist Kambakhsh. Hij werd in een geheim proces in 2007 ter door veroordeeld wegens 'godslastering', nadat hij was opgepakt wegens het verspreiden van een artikel over de positie van vrouwen in de Koran. Na wereldwijde protesten beloofde Karzai dat het recht zou zegevieren "in the right way". De doodstraf werd daarna -alweer in een geheim proces- omgezet in een gevangenisstraf van 20 jaar. Het Afghaanse Hooggerechtshof heeft dit vonnis bekrachtigd. De enige hoop is nog een gratieverlening door de president van Afghanistan.

Ter ondersteuning van de actie hebben de drie organisaties IM advertenties gemaakt die kranten vrij kunnen plaatsen.(zie bijlagen)