Gemeente Tilburg

Raadsenquête MIDI theater, Tilburg

Op 19 februari 2009 heeft de gemeenteraad van Tilburg besloten een onderzoek
in te stellen naar de overschrijding van de verbouwingskosten van het MIDI-theater,
in de vorm van een raadsenquête. Daarbij is tevens besloten vanuit de raad een enquêtecommissie in te stellen. Deze enquêtecommissie is inmiddels geïnstalleerd en aan de slag gegaan.

Vorige week heeft de enquêtecommissie besloten dat het bureau KAFI Integrity BV uit Veenendaal de commissie zal ondersteunen bij haar onderzoek. KAFI is een vertrouwde en gerespecteerde naam binnen verschillende Nederlandse overheden en gespecialiseerd in het uitvoeren van complexe procesevaluaties en feitenonderzoeken ten behoeve van de lokale overheden.

De raadsenquête richt zich in de eerste plaats op het ambtelijke en bestuurlijke besluitvormingstraject ten aanzien van het project van het MIDI-theater. Daarnaast zal onderzocht worden de wijze waarop door het college in het project is omgegaan met de actieve en passieve informatieplicht richting de raad. Ten aanzien van de kostenoverschrijding kunnen ook andere projecten ter vergelijking in het onderzoek worden betrokken, om te bezien of kostenoverschrijdingen bij andere projecten eenzelfde oorzaak hebben.

Het onderzoek bestaat uit een aantal fases. Het eerste deel van het onderzoek wordt uitgevoerd door KAFI Integrity BV en bestaat uit een feitenonderzoek:
- het bestuderen van de beschikbare stukken en het completeren van de stukken;
- voeren van voorgesprekken ter completering van de informatie die uit de documentatie naar voren komt;
- opstellen van een feitenoverzicht voor de enquêtecommissie.

Het rapport met het feitenoverzicht is voor de leden van de enquêtecommissie de basis voor het eigenlijke enquêteonderzoek. Dit onderdeel van het onderzoek wordt primair door de enquêtecommissie zelf gedaan. Hierbij gaat het ondermeer om het achterhalen van de betekenis van geconstateerde feiten in organisatorische en bestuurlijke zin en om eventueel verder onderzoek, ingeval er sprake is van niet eenduidige verklaringen.
In deze fase van het onderzoek kan de enquêtecommissie desgewenst ook betrokkenen horen. Op basis van de bevindingen kan de commissie vervolgens besluiten tot openbare verhoren. Streven is om voor de zomervakantie de raadsenquête af te ronden.

Protocol werkwijze enquêtecommissie
Door de enquêtecommissie is inmiddels ook een protocol werkwijze enquêtecommissie vastgesteld. Dit protocol heeft betrekking op de positie van de leden en de werkwijze van de commissie.

Leden van de enquêtecommissie MIDI theater
Kasper Groten (CDA), voorzitter
Arjan Pronk (PvdA), vicevoorzitter
Bart van de Camp (SP)
Hans Smolders (LST)
Cécile Franssen (VVD)
Loes Dielissen (namens (namens de TVP, VSP, D66 en AB)

Voor meer informatie:
Kasper Groten, voorzitter van de enquêtecommissie, telefoon: 06-53144829
Marion van Berkel, communicatieadviseur Raadsgriffie Tilburg, telefoon: 013 -5428093 / 06-51753514

---- --

Protocol Werkwijze Enquêtecommissie Midi-theater

1. Aanleiding
Op 19 februari 2009 heeft de raad besloten een onderzoek in te stellen naar aanleiding van de overschrijding van de verbouwingskosten van het Midi-theater, in de vorm van een raadsenquête.
Daarbij is tevens de "Verordening enquêtecommissie overschrijding verbouwingskosten Midi-theater" vastgesteld.
Deze verordening regelt op hoofdlijnen de samenstelling, taken en werkwijze van de enquêtecommissie.

De enquêtecommissie vindt het raadzaam een aantal aspecten nader in een protocollen vast te leggen.
Zo zal er een protocol ontwikkeld worden voor de te houden voorgesprekken, onderzoeksgesprekken en openbare verhoren.

Het nu voorliggende protocol heeft betrekking op de positie van de leden binnen de enquêtecommissie en de werkwijze van de commissie.

2. Onafhankelijkheid / neutraliteit enquêtecommissie

. Bij de samenstelling van de enquêtecommissie heeft de raad gelet op een evenwichtige afspiegeling van de in de raad vertegenwoordigde raadsfracties.
De leden van de enquêtecommissie dienen als lid van deze commissie in het belang van het onderzoek nadrukkelijk een onafhankelijke en neutrale positie in te nemen, zonder last of ruggespraak van / met hun raadsfractie of anderen.
. Voordat de commissie haar werkzaamheden ter hand neemt, geven alle leden van de commissie aan of en in hoeverre, alsmede op welke wijze zij betrokken zijn of zijn geweest bij het thema van het onderzoek, alsmede of er sprake is van andere feiten en omstandigheden, die relevant zijn voor hun functioneren als lid van de enquêtecommissie.
. De commissie kan de eigen leden horen.
. De enquête moet leiden tot een objectief onderzoeksrapport, zonder politieke stelling name. Het onderzoeksrapport wordt t.z.t. aan de raad aangeboden. Daar kan dan het politieke debat plaatsvinden.
. De commissie moet ongestoord haar werk kunnen doen. De leden van de commissie daarom brengen gedurende het onderzoek niet tussentijds informatie naar buiten. Als er iets te melden valt, dan moet de commissie daartoe besluiten. De voorzitter is dan de woordvoerder van de commissie.
. De leden van de commissie zijn aanspreekbaar op hetgeen in het protocol wordt vastgelegd. Als er iets mis gaat, dan wordt dit gemeld bij de voorzitter. De voorzitter kan dan naar bevind van zaken optreden, bijvoorbeeld door de commissie bijeen te roepen. Als daar aanleiding voor is, kan dat er toe leiden dat de commissie aan het betrokken lid voorstelt om zich uit de commissie terug te trekken. Als het betrokken lid daar geen gevolg aan geeft, kan de commissie besluiten om de aangelegenheid ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.
. Als de stemmen in de commissie staken, is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
. In de raad is commitment uitgesproken om er naar te streven om het onderzoek rond de zomervakantie af te ronden, met daarbij de aantekening dat de snelheid van werken niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van het onderzoek.

3. Vertrouwelijkheid
. De enquêtecommissie moet, afgezien van openbare hoorzittingen en openbare verhoren, tot aan de publicatie van haar rapport, ongestoord haar werkzaamheden kunnen verrichten.
Alle stukken en informatie waarover de enquêtecommissie beschikt moeten vertrouwelijk worden behandeld. Slechts de leden van de commissie en degenen die de commissie bij haar werkzaamheden ondersteunen, mogen hier kennis van nemen. Voor derden bestaat er dus geen inzagerecht.
. In het dossier bevinden zich openbare documenten, welke door iedereen te raadplegen zijn en vertrouwelijke documenten. Voor wat betreft de vertrouwelijke documenten is geheimhoudingsplicht opgelegd. Deze geheimhoudingsplicht geldt in elk geval tot het moment waarop het eindrapport is uitgebracht. De geheimhoudingsplicht kan worden opgeheven door de raad of het college, overeenkomstig hetgeen hierover in de Gemeentewet is bepaald.

4. Communicatie tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt er aan derden geen informatie gegeven over de stand van het enquêteonderzoek of over andere aspecten die met de raadsenquête te maken hebben.
Als er voor de enquêtecommissie aanleiding is om tussentijds mededelingen te doen, dan gebeurt dat via de voorzitter, tenzij de commissie in een concrete situatie anders besluit.

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg



Gemeente Tilburg