BNN

CREDITS:Martijn Nijboer

PERSBERICHT

Hilversum, 17 maart 2009

PATRICK OP MISSIE IN URUZGAN

Hoe ervaart een groep jonge militairen het om te worden uitgezonden naar Afghanistan? In het nieuwe BNN-programma Patrick In Uruzgan sluit Patrick Lodiers zich aan bij een peloton dat op missie wordt gestuurd naar het gebied. Een rollercoaster van heftige emoties: bermbommen, een kapotte bushmaster en een helikopterpiloot die vertelt over het geven van luchtsteun en zelf niet eens weet hoeveel slachtoffers er zijn gevallen... De voorbereiding op de missie in Uruzgan en het vertrek naar Kamp Holland zijn te zien in de eerste aflevering van Patrick In Uruzgan op maandag 30 maart van 21.30 uur tot 22.05 uur bij BNN op 3.

Patrick en zijn crew zijn geen onderdeel van het peloton, maar zullen in Afghanistan wel alles meemaken wat de militairen ook meemaken. Lodiers: 'Het is een bizarre ervaring om de soldaten te volgen met de camera. Ik moest bijvoorbeeld net als de jongens uit het peloton een boekje invullen voor nabestaanden; wil je begraven of gecremeerd, welke muziek wil je dat er wordt gedraaid en heb je nog andere laatste wensen? En dan is het zover, de reis naar Uruzgan. De persoonlijke verhalen, het afscheid, de spanning. Het raakt me diep.'

BNN laat met Patrick In Uruzgan zien wat de Nederlandse troepenmacht ter plaatse doet en wat de jonge militairen motiveert. In een periode van vijf maanden brengt Patrick 'zijn' peloton meerdere malen een bezoek, uiteenlopend van een paar dagen tot enkele weken. Lodiers registreert en portretteert, maar is zelf ook hoofdrolspeler. Met een eigen dagboekcamera vertelt hij over zijn avonturen vóór, tijdens en na de missie. Om de filmische beelden en de spanning te ondersteunen is er speciale muziek gecomponeerd voor de serie door Fons Merkies. Hij maakte eerder de soundtrack voor onder andere Vuurzee, Spion Van Oranje, De Dominee, De Enclave en De Tweeling.

Meer informatie en beeldmateriaal: BNN Communicatie Nienke van Ankeren, tel: 035-6555321, nienke.van.ankeren@bnn.nl