Provincie Antwerpen


Zwaluwproject Regionaal Landschap de Voorkempen: eerste actie op het terrein

Het Regionaal Landschap de Voorkempen hangt in samenwerking met Natuurpunt Antwerpen noord zwaluwnesten op aan gebouwen PITO Stabroek.

30 maart - 10 uur - PITO Stabroek


----------
Het Regionaal Landschap de Voorkempen start in het voorjaar van 2009 met een beschermingsproject voor huis- en boerenzwaluw. Deze soorten met een hoge symboolwaarde doen het de laatste jaren niet zo goed meer. Op maandag 30 maart om 10 uur wordt de eerste actie op het terrein uitgevoerd. In samenwerking met Natuurpunt Antwerpen Noord, één van de leden van het Regionaal Landschap, worden in het PITO Stabroek (Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs) de eerste kunstnesten opgehangen.

BDe huis- en boerenzwaluw keren jaar na jaar trouw uit Afrika terug naar hetzelfde nest om te broeden. Maar omdat nesten vaak verwijderd worden en omdat er bij renovaties en nieuwbouw vaak weinig geschikte nestplaatsen voor zwaluwen overblijven, daalt het broedsucces. Huiszwaluw staat mede hierdoor zelfs op de rode lijst van bedreigde broedvogels in Vlaanderen.

Behouden van bestaande nestplaatsen
Omdat zwaluwen zo trouw zijn en alleen broeden in de buurt van reeds bestaande nestplaatsen is het belangrijk dat deze behouden worden. Dit is dan ook de kern van de actie van het Regionaal Landschap.

Zo wil het Regionaal Landschap de inwoners van de Voorkempen bijstaan met informatie en advies. Zo werd er onlangs een landschapskrant uitgegeven met informatie en tips over het correcte beheer van zwaluwnesten. Via een meldpunt op onze website kunnen inwoners met nesten op hun eigendom dit melden. Het regionaal landschap zal hen bijstaan met advies en zal waar nodig kunstnesten ophangen om nestkolonies te versterken.

Dit project wordt op maandag 30 maart ondersteund door een eerste actie op het terrein.

In samenwerking met Natuurpunt Antwerpen Noord, één van de leden van het Regionaal Landschap, worden in het PITO Stabroek (Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs) de eerste kunstnesten opgehangen.

Aan de overzijde van de straat verdwijnt namelijk een bestaande kolonie door de reeds gedeeltelijk uitgevoerde afbraak van het rust- en verzorgingstehuis. De eigenaar belooft nieuwe nestgelegenheid te voorzien bij de geplande nieuwbouw maar tot dan moeten de zwaluwen ergens anders kunnen broeden.

Kunstnesten ophangen
Het PITO Stabroek is bereid de zwaluwen onderdak te geven. Daarom zal het RLDV in samenwerking met Natuurpunt op maandag 30 maart kunstnesten ophangen aan de gebouwen van het PITO. Ook in de buurt zal het Regionaal landschap nog zoeken naar geschikte nestlocaties.

De gemeente Stabroek moedigt het initiatief aan. Op 12 mei zal tijdens de jaarlijkse fietstocht van de lagere scholen van Stabroek de nieuwe nesten aan het PITO bezocht worden zodat de leerlingen het gehoopte broedsucces zelf kunnen waarnemen.

Praktische info
wanneer:
maandag 30 maart om 10uur
waar:
Hoofdgebouw PITO Stabroek
Laageind 19
2940 Stabroek
Verantwoordelijke gedeputeerde:
Jos Geuens, sp.a
tel. 03 240 52 58

Perscontact:
Thomas Impens
Regionaal Landschap de Voorkempen vzw
's Gravenwezelsteenweg 59-61
2110 Wijnegem
Thomas.Impens@rldv.provant.be tel. 03 355 09 47 gsm 0487 24 49 28

Kathleen Quick
Natuurpunt Antwerpen Noord
Steenstraat 25
2180 Ekeren
antwerpennoord@natuurpunt.be tel. 03 541 58 25