Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG_33
Buitenpost, 30 maart 2009

1000 kinderen uit Achtkarspelen doen mee aan Himmelwike

Zo'n 1000 kinderen, afkomstig van 15 basisscholen in de gemeente Achtkarspelen, doen deze week mee aan de Himmelwike. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren. Gewapend met prikstokken, vuilniszakken en veiligheidshesjes gaan de leerlingen op pad om het afval in de omgeving van hun school in te zamelen. Het doel van de actie is om de leerlingen, maar ook hun familie bewust te maken van zwerfafval en vooral dat ze er zelf wat aan kunnen doen.

Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn, Het bestaat voor het grootste deel uit verpakkingen van eten en drinken, sigarettenpeuken en kauwgom en vormt een bron van ergernis voor veel mensen. Het duurt dagen tot jaren voordat het zwerfafval is vergaan. De afbraak is voor elk materiaal verschillend. Een bekend voorbeeld van zwerfafval is het frisdrankblikje. Een blikje is gemaakt uit 2 materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt van aluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt. Van 1900 van deze blikjes kan door middel van recycling een auto gemaakt worden!

NME-Steunpunt De Mieden organiseert de Himmelwike in samenwerking met de Afdeling Beheer van de gemeente Achtkarspelen. Het Steunpunt ondersteunt scholen bij educatie op het gebied van natuur en milieu. Voor informatie over deze of andere activiteiten van het NME-Steunpunt kunt u contact opnemen met steunpuntcoördinator Ragna van Sonsbeek. E-mail: rma.vansonsbeek@achtkarspelen.nl of info@nme-demieden.nl, website: www.nme-demieden.nl.