Provincie Noord-Holland

Datum

30-3-2009

Onderwerp

Provincie Noord-Holland investeert in abris bij bushaltes

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland willen investeren in het wachtcomfort bij de bushaltes. Het streven is om de komende jaren bij alle bushaltes in Noord-Holland Noord, Haarlem-IJmond en Gooi en Vechtstreek een abri te plaatsen. Om te beginnen bij de 500 meest gebruikte bushaltes, waar nu nog geen abri staat. Gedeputeerde Staten willen voor deze 500 haltes een bedrag van ruim 6 miljoen beschikbaar stellen. Provinciale Staten moeten dit voorstel nog goedkeuren.

Reizigers kiezen sneller voor de bus als er een schone en beschutte abri is bij een bushalte. Van de ruim 3800 bushaltes in de concessiegebieden Noord-Holland Noord, Haarlem-IJmond en Gooi en Vechtstreek zijn er naar schatting 2200 zonder een abri.

GS willen een bedrag van 6,15 miljoen beschikbaar stellen voor het plaatsen van 500 abris op de meest gebruikte haltes in Noord-Holland, waar nu nog geen abri staat. Tegelijkertijd zal het perron bij deze haltes toegankelijk worden gemaakt voor minder-validen. De exacte locaties van de haltes waar de abris worden geplaatst zijn na de zomer bekend. Een groot deel van de bushaltes zijn in beheer van gemeenten. Daarom treedt de provincie ook met hen in overleg om te kijken welke haltes aangepakt kunnen worden. Ook de consumentenorganisaties worden hierbij betrokken.

In 2011 moeten de eerste 500 abris bij de haltes geplaatst zijn. Naar verwachting zullen die zich verspreid door heel Noord-Holland bevinden. Voor de aanpak van de overige 1700 haltes moeten de financiën nog geregeld worden.