Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Dove timmermannen helpen gedupeerden
van failliet kozijnenbedrijf uit de brand

OPMEER, maandag 30 maart 2009

30 Noordhollandse gezinnen worden uit de brand geholpen door dove timmermannen van de dovenfabriek De Verbinding in Groningen. Deze gezinnen hadden kozijnen en dakkapellen besteld bij het bedrijf KuFa Kozijnen in IJmuiden. Helaas is dit bedrijf op 3 maart failliet verklaard waardoor de gezinnen en hun aanbetaling kwijt zijn en hun lang gekoesterde wens voor een kozijn en of dakkapel in rook op zagen gaan.

Dit ging concurrent Schipper Kozijnen uit Opmeer aan het hart. Schipper is aandeelhouder van de in 2007 opgerichte dovenfabriek in Groningen waar inmiddels 25 dove timmermannen hard werken om een goed gevulde orderportefeuille netjes af te werken. "Maar we maken graag overuren om deze gedupeerde gezinnen uit de brand te helpen", vertelt Jurian Tabbers, directeur van Schipper Kozijnen. "We hebben besloten de contracten over te nemen en voor de klanten zonder kleerscheuren de werkzaamheden te voltooien. "Onze dove medewerkers weten hoe het is om met tegenslag om te gaan. Er werd dan ook geen moment over getwijfeld om deze mensen alsnog te verblijden met hun vaak langgekoesterde wens voor een dakkapel waarvoor ze flink hadden gespaard. Natuurlijk vallen alle uit te voeren werkzaamheden na oplevering onder onze garantievoorwaarden."

Met de voltooiing van de werkzaamheden is een bedrag van EUR 200.000,-- gemoeid. Schipper Kozijnen is met 5 vestigingen in ons land een grote speler op het gebied van kozijnen, schuifpuien en dakkapellen. Tabbers: "We zijn een sociaal familiebedrijf en vinden dit een uitgelezen kans om woord bij daad te voegen. Met de oprichting van de dovenfabriek in 2007 wilden we al een lans breken voor de 15.000 doven in ons land waarvan er 12.000 zonder werk zitten, terwijl hun handen jeuken. Doven hebben vaak alleen maar kortdurende dienstverbanden. Omdat communiceren met normaal horende collega's moeizaam verloopt, is een gewone baan veelal niet voor ze weggelegd."

De handicap van de 25 dove werknemers is geen excuus om niet hard aan de weg te timmeren. Tabbers: "De fabriek is commercieel. Er moet winst worden gemaakt. Onze pijplijn is goed gevuld en we hebben al plannen voor een tweede dovenfabriek. De werknemers zijn tot in de fijne kneepjes van het vak opgeleid door collega's van Schipper Kozijnen. Binnen de fabriek is gebarentaal de voertaal. De machines worden om de veiligheid aangepast. Met extra lampen kunnen de werknemers zien of machines draaien of stilstaan."



Ingezonden persbericht