Gemeente Grootegast



Milieuzak mag blijven van minister Cramer

Maandag petitie-aanbieding en behandeling in kamercommissie

Het lijkt erop dat het actievoeren voor het behoud van de Milieuzak (inclusief drankenkartons) in de gemeenten Grootegast, Leek en Marum tot een positief resultaat leidt. Op dinsdag 24 maart heeft minister Cramer van Milieu een postief gesprek gehad met Harry Fellinger (wethouder Leek en voorzitter reinigingscommissie Westerkwartier), Tjeerd van Bekkum (burgemeester Marum) en Errit Sietzema (ambtenaar milieu Grootegast) waarin ze heeft toegezegd dat de drie gemeenten hun milieuzak kunnen blijven gebruiken voor het inzamelen van kunststof verpakkingsafval én drankenkartons.

Vervolgactie
Om ook de kamerleden te overtuigen van het nut van de milieuzak reizen op maandag 30 maart aanstaande de raads- en collegeleden van de drie gemeenten in de FC Groningenbus af naar Den Haag. Daar zullen zij om 14.10 uur de petitie voor het behoudt van de Milieuzak aan bieden aan de vaste kamercommissie van VROM en nog één keer het protestlied ten gehore brengen. Aansluitend vergadert de kamercommissie over dit onderwerp bij de behandeling van het notaoverleg over het ontwerp landelijk afvalbeheerplan. In totaal hebben de gemeenten zowel digitaal als op papier 4248 steunbetuigingen ontvangen. Met het aanbieden van de petitie hopen de gemeenten te bereiken dat:
* het landelijk afvalbeheerplan dusdanig wordt aangepast dat drankenkartons als aparte afvalstroom wordt aangemerkt en voor hergebruik wordt aangewend

* de inzameling van kunststof verpakkingsafval én drankenkartons door gemeenten voor volledige vergoeding uit het Afvalfonds in aanmerking komt.

Wat was het geval?
De inzameling van kunststofafval, frisdrankflessen, folies en drankenkartons is volop in ontwikkeling. De Groninger gemeenten Grootegast, Leek en Marum zijn koploper op dit gebied. In de gemeenten worden sinds 1 januari 2005 alle kunststofverpakkingen huis-aan-huis ingezameld via de Milieuzak, een zak waarmee inwoners hun kunststofafval kunnen aanbieden. Dat leidt tot een unieke opbrengst van 75 kg aan kunststofverpakkingen per huishouden per jaar. Uit onderzoek in de gemeenten is gebleken dat meer dan 90% van de inwoners mee doet en dat de inwoners zeer tevreden zijn over deze vorm van inzameling.

In het landelijke beleid is vastgesteld dat een recyclingspercentage van 42% in 2012 nagestreefd gaat worden, terwijl in de gemeenten Grootegast, Leek en Marum nu reeds 70% wordt gerealiseerd. De minister van VROM had de gemeenten laten weten dat wij ons prima functionerende systeem moeten inleveren voor een landelijk systeem, waarbij de burgers drankenkartons weer in de grijze container moeten gooien. Dit betekende bovendien, dat de burger naast het betalen van de verpakkingskosten in de supermarkt het grootste deel van de verwijderingkosten via de afvalstoffenheffing bleef betalen en de gemeenten geen mogelijkheid hadden om hier wat aan te doen. Dat betekende dus dubbel betalen voor een slechtere vorm van inzameling. Hiermee werd een sterk milieubewustzijn bij onze burgers afgestraft.

De gemeenteraden van Leek, Marum en Grootegast baalden van het kunststofverpakkingenbeleid van milieuminister Cramer. Het landelijke kunstofafvalbeleid leek het succesvolle systeem van de Milieuzak de grond in te gaan boren. Daarom hebben de raadsleden een protestlied gemaakt om landelijk aandacht te vragen voor het behoud van het succes van de Milieuzak in deze gemeenten.
De opnamen zijn geplaatst op YouTube en Hyves waarop de inwoners van onze gemeenten hun steun kunnen betuigen. (zie You tube â Milieuzak en http://milieuzak-protest.hyves.nl/ ).
Ook zijn de opnamen naar de verschillende Kamerfracties gestuurd worden. Daarnaast konden inwoners en andere medestanders de petitie ondertekenen in de gemeentehuizen of op http://milieuzak.petities.nl