Ingezonden persbericht


Persbericht 10

Roel Wouters' Running with the Beast wint NPS Early Bird Award

Winnaar HEJA publieksprijs: Ocean of an Old Man van Rajesh Shera

Bezoekersaantal: 9400

Ocean of an Old Man


1st International Film Festival Breda
25 t/m 29 maart 2009
www.filmfestivalbreda.com

De eerste editie van International Film Festival Breda is vanavond afgesloten met de wereldpremière van Elvenland van Karel Doing. De festivalorganisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie met veel premières en een divers programma dat nader inging op beeldcultuur met activiteiten in het Graphic Design Museum, de Grote Kerk en de Stadsgalerij (expositie Anton Corbijn en filmmaker in focus Chen Chieh-Jen). Het 'Catching In' project vertoonde kunstwerken in de openbare ruimte, onder andere op de Grote kerk, het Bisschoppelijk paleis en het oude stadhuis.

Diverse regisseurs waaronder Lukas Moodysson (Mammoth), Peter Strickland (Katalin Varga) en Henrik Ruben Genz (Terribly Happy) waren aanwezig bij de Nederlandse premières van hun films. Tevens deed machinimagoeroe Burnie Burns het festival aan. De Nederlandse films a BLOOMING BUSINESS (Ton van Zantvoort), Elvenland (Karel Doing), CRIPS - Strapped 'n Strong (Joost van der Valk en Mags Gavan) en Atlantis (Digna Sinke) gingen op het festival in première.

In totaal trok het festival 9.200 bezoeken. Het geschatte aantal bezoekers van de projecties in de openbare ruimte bedroeg 4.500. Het gestreefde bezoekersaantal van 10.000 is hiermee net niet gehaald. Met name de bezoekersaantallen bij de voorstellingen overdag bleven achter bij de verwachtingen, evenals de bezoekersaantallen bij Live Cinema in de Grote Kerk.

NPS Early Bird Award
Running with the Beast van Roel Wouters is de winnaar van de NPS Early Bird Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de beste innovatieve korte film. De jury bestaande uit Marina Blok (hoofd drama NPS), Leon van Rooij (directeur Playgrounds) en Stan van Herpen (filmjournalist en lid adviescommissie podiumkunsten en film Provincie Noord-Brabant) beschreef de film als "Een geslaagde uitwerking van een mooi en eenvoudig concept. Esthetisch fantastisch met een technisch knappe uitwerking. Hoewel de film duidelijk een select publiek zal aanspreken en soms moeilijk is om naar te kijken door het onderwerp blijft het project bijzonder."

De winnaar van de NPS Early Bird kreeg een cheque van ¤ 2500,- en wordt opgenomen in het kortfilmprogramma van de NPS.

HEJA Publieksprijs
De HEJA Publieksprijs is gewonnen door Ocean of an Old Man van Rajesh Shera met een publiekswaardering van 4,82. Deze poëtische film vertelt het verhaal van een leraar op de Andaman eilanden wiens school is verwoest, waarna hij op zoek gaat naar zijn vermiste leerlingen.

48 Hour Film Project
Tijdens het 48 Hour Film Project maakten 17 teams in 48 uur tijd een korte film die in première ging tijdens het festival. Stichting DuS heeft het 48 Hour Film Project gewonnen met de korte film Regenmakers.

Verdere prijzen 48 Hour Film Project:
Publieksprijs: Danish Egg van Renegades of Punk Telly Wild Card van de NCRV: Pril van From B to A
Wild Card van de NCRV: Reconstructie van K.A.K.

De teams met de beste film, wild cards en publieksprijs kregen 500 euro om een nieuwe kortfilm te maken die in november vertoond wordt tijdens het nationale 48 Hour Film Project. Stichting DuS is naast winnaar van het gehele project ook winnaar van een reischeque ter waarde van ¤ 1000,- van Portakal Toerisme.

Digital Playground
Vanaf 23 maart hebben 240 scholieren uit Breda zich volledig gestort op animatie en film tijdens de Digital Playground workshop in het Graphic Design Museum. Hoe manipuleer je beeld en hoe vertel je een verhaal? De scholieren leerden het allemaal en maakten zelf ook filmpjes. Het resultaat van hun inzet was te zien tijdens de première van de Digital Playground op vrijdag 27 maart.

Beste scenario: Lisa pas en Julie Fraiture met Onwaarschijnlijke Liefde Beste scenario: Cox Janssens met Klimaatverandering Beste techniek: Srosh Paiman met Opkomst en Afgang van Duitsland Beste animatie: Steyn Dreesman met Valkyrie

De winnaar van beste animatie gaat direct door naar de finale van het nationaal filmfestival voor scholieren en de winnaar daarvan krijgt een reis naar de internationale variant van de Digital Playground in Griekenland.

International Film Festival Breda 2010
In 2010 vindt het International Film Festival Breda plaats van 24 t/m 28 maart. Wij hopen u daar allen te mogen verwelkomen.

International Film Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, BN/De Stem, MustSee Bioscoop en Chassé Cinema.

De Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit: Els van Strien-Willems, Joop Daalmeijer, René Hollaers, Herman van Straaten, Igno Sutorius en Jules van de Vijver

Voor meer informatie kan men contact opnemen met:

International Film Festival Breda
Met focus op vernieuwende Europese film en beeldcultuur. Reduitlaan 33, 4814 DC Breda
telefoon: 076 52 33 410

pers en publiciteit
Sonja Barentsen
e-mail: sonja@filmfestivalbreda.com telefoon: 06 42 682 594

coördinatie publiciteit: MVSP
Monique van Schendelen
Noordereinde 233 - B, 1243 JT 's Graveland
telefoon: 035 5826969 / 06 53 697 606 Fax: 035 5827885 e-mail: monique@mvsp.nl