Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 maart 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het bericht dat 30% van de melkgebitten slecht zijn


1. Bent u op de hoogte van het feit dat uit het Signalement Mondzorg 2007 blijkt dat de kwaliteit van ongeveer 30% van de melkgebitten onvoldoende tot slecht was en dat de situatie nu, een jaar later verder verslechterd is? *


2. Wat is uw mening over het feit dat de kwaliteit van de melkgebitten, vooral bij lagere sociale klassen, is verslechterd?


3. Zijn de gevolgen van een slechte kwaliteit van het melkgebit u bekend? Bent u het met mij eens dat een slechte kwaliteit van het melkgebit voor deze kinderen een slechte start betekent en dat deze achterstand vaak niet meer kan worden ingehaald?


4. Kan aangegeven worden wat de verschillen zijn tussen de verschillende gemeenten ten aanzien van de collectieve preventie van de mondzorg voor kinderen en jeugdigen; wat zijn de uitersten wat betreft de collectieve preventie mondzorg?


5. Klopt het dat gemeenten de afgelopen jaren enorm bezuinigd hebben op de collectieve preventie? In welke mate is bij de GGD's?


6. Klopt het dat gemeenten geen richtlijnen hebben ten aanzien van de collectieve preventie mondzorg en het dus ook niet duidelijk is hoeveel fte's besteed moeten worden aan jeugdmondzorg? Zo ja, bent u bereid met de VNG in overleg te treden zodat gemeenten richtlijnen opstellen waarin minimale eisen voor kindermondzorg worden geformuleerd waaraan gemeenten dienen te houden?


7. Wat is de stand van zaken ten aanzien van het project Kies voor Gaaf? Klopt het dat deelnemende organisaties aangeven dat er sneller dan in 2012 iets moet gebeuren en dat deze organisaties pleiten voor meer aandacht voor collectieve preventie?


8. Welke maatregelen gaat u nemen om er voor te zorgen dat kindergebitten beter gemonitord worden, dat ouders zich beter bewust worden van de gevolgen van het eetpatroon voor de kwaliteit van het kindergebit en van de gevolgen van een slecht melkgebit voor de gezondheid van hun kind?


9. Bent u bereid mondzorg van het maatwerkdeel van het Basispakket van de Jeugdgezondheidszorg over te brengen naar het uniforme deel? Wat zouden de financiële consequenties hiervan zijn?


* RTL4- Nieuws, 28 maart 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl