Gemeente Weert

26 maart 2009

Maatschappelijke onrust voorkomen en tegengaan

WEERT STAAT MODEL VOOR LANDELIJK HANDBOEK
SOCIAAL CALAMITEITENPLAN

De gemeente Weert, FORUM Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en adviesbureau Capgemini hebben eind 2008, samen met enkele andere organisaties, een sociaal calamiteitenplan (SCP) ontwikkeld. FORUM heeft naar aanleiding van dit SCP een landelijk handboek samengesteld, zodat ook andere gemeenten een SCP vorm kunnen geven. Dit Handboek Sociaal Calamiteitenplan - waarbij Weert model stond - is nu verspreid onder alle Nederlandse gemeenten, de politiekorpsen en de veiligheidsregio's in het land.

Het sociaal calamiteitenplan omschrijft wie wat doet bij (het ontstaan van) maatschappelijke onrust. Het doel is om gezamenlijk een aanpak uit te voeren, die bijdraagt aan het herstel van sociale verbondenheid. De regie in die aanpak ligt bij de burgemeester.

Het Sociaal Calamiteitenteam
Het Sociaal Calamiteitenteam (SOCA-team) bestaat in Weert uit de burgemeester (voorzitter), politiechef en de directeuren van algemeen maatschappelijk werk en PUNT welzijn. Bij signalen van maatschappelijke onrust komt het team bijeen en gaat na wat er precies aan de hand is en welke handelingen nodig zijn. Het gaat om vragen als: wat is er gebeurd, zijn de signalen duidelijk genoeg om een goed beeld te vormen van de situatie, wat zijn de mogelijke gevolgen, hoe ernstig zijn die en welke acties zijn nodig? Een voorbeeld van een actie is extra inzet van jongerenwerkers en wijkagenten in een bepaalde wijk of het gesprek aangaan met een bepaalde groep bewoners.

Proactief handelen

Het SCP stelt gemeenten in staat zich adequaat voor te bereiden op sociale onrust en calamiteiten. Met behulp van het plan kunnen zij effectieve maatregelen nemen om escalatie te voorkomen. Mochten zich calamiteiten voordoen, dan biedt het SCP een handleiding om effectief op te kunnen treden.

Uitrollen van de methodiek in gemeentelijk Nederland FORUM verspreidt het Handboek SCP, waarvoor de gemeente Weert model heeft gestaan, onder alle gemeenten in Nederland. FORUM kan ondersteuning bieden om lokaal tot een SCP te komen in samenwerking met de lokale partners. Voor vragen om meer informatie en ondersteuning kan men contact opnemen met de heer R. Witte, programmamanager Jeugd en Veiligheid (tel. 06-51163930, r.witte@forum.nl).

2009.052 JN


---- --