Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht/Amersfoort, 30 maart 2009

Planstudie naar verdubbeling spoor rond Zuidas
Complexe opdracht voor Movares/DHV in zakelijk hart Amsterdam

Advies- en ingenieursbureaus Movares en DHV zijn gestart met een planstudie voor de verdubbeling van het spoor rond de Zuidas in Amsterdam. Het gaat om het spoor tussen station Amsterdam Duivendrecht en de Riekerpolder-aansluiting bij Schiphol. Op het traject gaan meer dan twintig treinen per uur en per richting rijden, nu zijn dat er maximaal twaalf.

In de planstudie, die wordt uitgevoerd in opdracht van ProRail, moeten de advies- en ingenieursbureaus rekening houden met meerdere toekomstscenario's. Het is nog niet duidelijk hoe de Zuidas er uiteindelijk uit komt te zien. In het ontwerp en de bouw moet er ruimte zijn voor flexibiliteit en toekomstige ontwikkelingen. De spoorverdubbeling moet zo worden ingericht dat er altijd uitbreidingsmogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld toekomstige spoortunnels onder de Zuidas en opstelsporen voor hogesnelheidstreinen. Door in de planstudie hier rekening mee te houden verwachten de advies- en ingenieursbureaus onnodige kosten in een later stadium te besparen.

Verantwoordelijk minister Eurlings wil dat de aanbesteding aan aannemers dit jaar nog start. Dat betekent dat het ontwerp voor het spoor, inclusief 20 bruggen en viaducten, voldoende ver gevorderd moet zijn om aanbesteding mogelijk te maken. Daarnaast moeten Movares en DHV alle planologische studies doorlopen en een geluidsonderzoek uitvoeren. â- â- â- â- â-

Over Movares
Movares is het advies- en ingenieursbureau dat oplossingen genereert in de volle breedte op de volgende gebieden: mobiliteit, infrastructuur, ruimtelijke inrichting en vervoerssystemen. Onze dienstverlening behelst verder water en energie. Het bureau is actief in de gehele keten, vanaf de eerste studies en vroege planfases, via het ontwerp en de realisatie van projecten tot en met het beheer en onderhoud. De bundeling van kennis, expertise en innovatief vermogen van Movares wordt kernachtig samengevat in het motto: 'Vormgeven aan bereikbaarheid'. Movares telt ca. 1.400 medewerkers en realiseerde in 2007 een omzet van ¤ 138 miljoen.
Over DHV
DHV is een toonaangevend internationaal advies- en ingenieursbureau dat diensten verleent en innovatieve oplossingen aanbiedt op het gebied van mobiliteit, bouw & industrie, gebiedsontwikkeling, milieu & duurzaamheid en water. Onze dienstverlening richt zich op de totale projectcyclus en omvat management consultancy, adviesdiensten, ontwerp en engineering, project-, contract- en assetmanagement. DHV, met het hoofdkantoor in Nederland, maakt deel uit van de DHV Groep met een netwerk van 70 kantoren wereldwijd. Onze klanten profiteren van de via dit netwerk beschikbare kennis, resulterend in een integrale projectaanpak gericht op een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving. De DHV Groep heeft ca. 5.500 medewerkers en realiseerde in 2008 een netto-omzet van ¤ 468 miljoen. Zie www.dhv.nl voor meer informatie.

Noot voor redactie,