Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Provincie zet plannen nieuwe bedrijventerreinen Noord-Holland-Noord voorlopig in ijskast Vragen PvdA over bevriezing bedrijventerreinen

Noord-Hollands gedeputeerde Jaap Bond heeft aangekondigd dat in Noord-Holland-Noord verschillende plannen voor nieuwe bedrijventerreinen voorlopig in de ijskast gaan omdat er een overcapaciteit dreigt. De PvdA steunt weliswaar deze bevriezing van de plannen, maar wil opheldering over de gevolgen voor betrokken gemeenten. PvdA-statenlid Ed Wagemaker heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Onlangs gaf gedeputeerde Bond aan dat in de Kop van Noord-Holland en Westfriesland sprake zou zijn van een overcapaciteit aan bestaande bedrijfsterreinen. Hij kondigde daarbij aan dat sommige beoogde bedrijfsterreinen vooralsnog niet in ontwikkeling zouden worden gebracht. Hij noemde het "bevriezen". Het gaat om beoogde hectares bedrijfsterrein in Opmeer en de Wieringermeer en mogelijk ook bedrijfsontwikkelingen op Texel.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: "De PvdA vindt het verstandig dat de provincie ervoor kiest om voorlopig geen nieuwe bedrijventerreinen te realiseren nu blijkt dat er al een overcapaciteit is in de regio. Maar we constateren ook dat deze aankondiging heeft geleid tot veel onrust bij betrokken gemeenten. In veel gevallen hebben al flink wat voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden. Voorbereidingen die veel tijd, energie en geld hebben gekost. Onduidelijk is wie voor deze kosten zal opdraaien, nu de bedrijventerreinen voorlopig niet doorgaan".

De PvdA wil daarom van het College van Gedeputeerde Staten weten hoe dit verder wordt afgehandeld. Bestaat de bereidheid bij het College om de betrokken gemeenten financieel tegemoet te komen in gemaakte kosten, of wordt het gezien als een eigen risico van gemeenten? En hoe wordt de bevriezing ook juridisch houdbaar gemaakt binnen de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (WRO)? De PvdA wil op deze vragen antwoord hebben. Ook vraagt de PvdA aandacht voor de positie van Texel. Omdat dit een eiland is, is uitplaatsing van bedrijven naar het vaste land veel minder voor de hand liggend. De PvdA vraagt het provinciebestuur dan ook of zij bereid is voor Texel een aparte regeling te treffen.


*** EINDE PERSBERICHT ***