Sonja Eggerickx herkozen tot voorzitter van de Unie Vrijzinnige Verenigingen

30/03/2009 11:15

UNIE VRIJZINNIGE VERENIGINGEN vzw

Sonja Eggerickx werd op zaterdag 28 maart herkozen, voor een tweede mandaat, tot voorzitter van de Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw (UVV). UVV is de koepelvereniging en de officiële vertegenwoordiger van de georganiseerde vrijzinnigheid in Vlaanderen en Brussel. Samen met haar Franstalige zusterorganisatie Centre d'Action Laïque (CAL) vormt ze de Centrale Vrijzinnige Raad (CVR).

In deze moeilijke tijden, waar angst heerst, ziet Sonja Eggerickx de vrijzinnigheid en kritisch denken als een baken.

"Velen bekritiseren de vrijzinnigheid. Maar ze vertellen er zelden bij dat vrijzinnigen altijd voorvechters zijn geweest van ontvoogding en emancipatie. Dat we ons hebben ingezet om van elk mens een vrije mens te maken. Dat we altijd voor de volle 100% zijn gegaan voor gelijkheid en solidariteit. Dat we de scheiding tussen kerk en staat, geloof en overheid, nastreven omdat dat de enige manier is om tot een echt menswaardige samenleving te komen. Solidariteit, vrijheid en gelijkheid zijn ook vandaag de basis om problemen op te lossen, of je nu vrijzinnig bent of gelovig."

Ze verwees naar de komende Staten-Generaal van de Unie Vrijzinnige Verenigingen, die op zaterdag 26 september 2009 zal doorgaan, als een "uitgelezen kans om de vrijzinnigheid van de 21 ste eeuw vorm te geven. een vrijzinnigheid die ideologieën en achterhoedegevechten overstijgt, een vrijzinnigheid die zaken in zijn context plaatst en een vrijzinnigheid die niet terugplooit op zichzelf en inhoud geeft aan hedendaagse debatten en discussies."

Ze stelde jongeren daarbij centraal en wees op de nood aan een hedendaags imago.

Sonja Eggerickx is sedert maart 2006 voorzitter van de Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw en covoorzitter van de Centrale Vrijzinnige Raad vzw. Naast inspecteur-adviseur voor het vak niet-confessionele zedenleer in het secundair onderwijs in Oost- en West-Vlaanderen is ze ook voorzitter van de International Humanist and Ethical Union (IHEU).

U kan Mevr. Sonja Eggerickx contacteren via tel: 0477-52 39 60.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel