Ingezonden persbericht


Monsterse Embassy 2009

Afgelopen donderdag 26 maart was het dan zover voor de finalisten van de Knoop in je Zakdoekpoule. De finale werd gespeeld in café de Pomp. Ook deze deelnemers hebben bijna 3 maanden lang pijlen gegooid voor het goede doel en dat is de meeste prima bevallen. Zoals bekend ging de finale tussen Cor 'Voeggie' Voois uit Ter Heijde aan Zee en Dirk Fransen uit 's Gravenzande. De finale van vorig jaar leverde Rene van Dijk uit Ter Heijde aan Zee als winnaar op en Het was gezellig druk in café de Pomp iets wat Jan 'The Limp' niet verwacht had. "Schijnbaar hebben wij toch meer indruk gemaakt met onze kunsten dan we dachten" sprak de uitbater die zelf ook had meegedaan. Na een spetterende opkomst van beide deelnemers, die ook zelf hun opkomstmuziek hadden uitgekozen, en met medewerking van Evelien, begon de finale.

Finale Monsterse Embassy 2008 - feestzaal De Noviteit Monster

Willem 'The Painter' van Gaalen was de scheidsrechter en schrijver. Er hingen heuse spandoeken om de finalisten aan te moedigen. Wat dacht U van: "Tjoek, tjoek, tjoek Dirk wint de finale van de Knoop in je Zakdoek" en wacht dacht U van : "Volgens Cor zijn Nuiten, kan Dirk naar de overwinning fluiten" Echt geweldig. Onder toeziend oog van de titelverdediger, Rene van Dijk, gingen beide heren beginnen aan de finale. Cor mocht beginnen in de eerste leg, een 501 leg, en gooide 35 punten. Dirk volgde met 22 punten. Beide heren waren zichtbaar gespannen en dat was te merken aan de lage scores in het begin. Beide heren komen op een uitgooi maar het is Dirk die als eerste een dubbel weet te vinden, 1 - 0 voor de man uit 's Gravenzande. Ook de tweede leg wordt een prooi voor Dirk en zo komt Dirk toch wel verrassend voor met 2 - 0. In de derde, en wederom een 501 leg, komt Cor eindelijk los. Hij gooit 140 punten in één beurt en gevolgd door beurt van 85 punten. Dirk blijft ver achter. Cor komt na 12 pijlen op 81 en dat is een prima gemiddelde. Na zijn beurt laat hij tops over en Dirk staat nog op 296 punten. Cor mist dubbel 20 maar gooit wel een enkele 20. In de tweede volgende beurten gooit Cor zich dood en hierdoor komt Dirk langzaam dichterbij. Na 17 pijlen op gooit Cor eindelijk wel raak op de dubbel 10 en komt zo terug in de wedstrijd, 2 - 1. Cor lijkt zijn vorm gevonden te hebben want hij speelt een geweldige tac-tic en maakt hierdoor de stand gelijk, 2 - 2. Na deze leg werd er een kleine pauze ingelast.

In de vijfde leg is er weer Cor die mag gooien op een dubbel maar mist. Dirk mist ook en zo krijgt de man uit Ter Heijde aan Zee nogmaals de kans om voor het eerst op voorsprong te komen. Na twee gemiste pijlen op dubbel 2 is de derde wel raak en zo wordt het 2 - 3 voor Cor 'Voeggie' Voois. In de zesde leg scoren beide heren veel punten en is het niveau erg hoog. Cor laat de kans leggen om afstand te nemen maar hij faalt. Dirk pakt zijn kans en maakt de stand weer gelijk, 3 - 3. In de zevende leg neemt Dirk het voortouw en Cor moet volgen. Dirk staat op 36 maar mist op dubbel 18. Cor komt via 48 op 32 en mist vervolgens 3 pijlen op dubbel 16, dubbel 8 en dubbel 4. Dirk gooit zich dood waar iedereen dacht dat Dirk de leg zou pakken. De eerste pijl van Cor gaat nog mis maar de tweede pijl gaat wel in de dubbel 4 en zo komt Cor op een 3 - 4 voorsprong. De achtste leg is weer een tac-tic leg. Dirk begint sterk en gooit gelijk de 20 dicht en begint gelijk te scoren. "Lekker op zijn Haags Dirk" wordt er geroepen van uit het publiek. Dirk speelt deze leg oppermachtig en Cor komt er niet aan te pas. Dirk maakt dan ook gelijk, 4 - 4 en beide heren gaan op voor de laatste leg van het toernooi voor wat betreft de Knoop in je Zakdoek poule.

Beide heren gooiden in hun eerste beurt in de negende leg 45 punten. In zijn derde beurt gooit Cor 120 punten en loopt gelijk weg bij Dirk. Cor gaan van 166 naar 126 punten en hou na zijn beurt nog 92 punten over. Dirk staat nog op 259 punten en lijkt kansloos. Cor moet 92 uitgooien en gooit met zijn eerste pijl triple 20 en houdt dus 32 over. Cor neemt de tijd en gooit zijn tweede pijl. De pijl belandt inderdaad in de dubbel 16 en Cor schreeuwt het uit van blijdschap. Hij is de winnaar van de Knoop in je Zakdoek poule 2009. Dirk is een goede tweede en feliciteert Cor met zijn overwinning. Beide heren mogen zaterdag een cheque weggeven aan hun gekozen goede doel. Dirk Fransen speelde voor het Wereld Natuur Fonds en mocht een cheque weggeven van ¤1999,- aan Gabrielle Buker. Cor speelde voor het Gehandicapten Platform Monster en mocht een cheque weggeven aan Annemieke Korenmans van ¤ 2001,- Beide goede doelen waren heel blij met het geld en zouden er voor zorgen dat het goed besteed zal worden.
Chris Mijer - Stichting Roparun
John de Ruiter - Winnaar Winnaarsronde Monsterse Embassy 2009 Hoofdsponsor Bouwbedrijf Van Leent Ester Zwinkels - Doe Een Wens Stichting Wesley van Holsteijn - Winnaar Troostronde Monsterse Embassy 2009

Afgelopen zaterdagavond was het dan eindelijk zo ver. De finales van de 10e Monsterse Embassy stonden op het programma. De kaarten waren al dagen uitverkocht en het beloofde dus een heus spektakel te worden. De finalisten werden thuis opgehaald met de limousine en naar Monster gebracht. Net buiten Monster werd de limousine opgewacht door een heuse Schotse Piperband die met 16 doedelzakblazers en 6 trommelaars. Via een optocht door het centrum van Monster kwam de limousine om half zes aan bij de Noviteit. U kunt zich voorstellen dat dit een hoop bekijks met zich meebracht. Daar werden de finalisten één voor één voorgesteld aan het publiek. Ruim 550 toeschouwers, sponsors en genodigden waren naar de Noviteit gekomen, die was tijdelijk omgebouwd tot dé darttempel van het Westland.

Om vijf uur liep de Noviteit vol met sponsors en genodigden voor een ontvangst in de VIP ruimte. Kosten en moeite werden gespaard om het iedereen naar hun zin te maken. Er was een optreden van een internationale zangeres. Nicolette Street uit Engeland was speciaal overgekomen om hier in Monster op te treden. Ook werden de Gebroeders de Gier verwelkomd. Zij voerde een acte op die gebaseerd was op alle sponsors van de Monsterse Embassy. Alles werd natuurlijk in onvervalst Haags gedaan. Om zeven uur gingen de deuren open voor het publiek en binnen no time was het volle bak.

Om 19:30 stond de eerste finale op het programma. De finale van de Troostronde ging tussen Ton vd Hoeven uit 's Gravenzande en Wesley van Holsteijn uit Wateringen. Beide heren kwamen op met hun eigen gekozen muziek en een prachtige dame van dansgroep Papillon uit Monster. Wesley was verruit de beste darter afgelopen zaterdag want het werd 5 - 0 voor de man uit Wateringen. De zaal ging los toen de laatste pijl in het bord zat en Wesley zich winnaar mocht noemen van de Troostronde. Bij de latere prijsuitreiking vertelde Wesley dat hij had gespeeld voor Stichting doe Wens en de cheque ter waarde van ¤ 5000,- werd overhandigd aan Esther Zwinkels van de stichting. Ton mocht ook een cheque weggeven en wel aan het Reuma Fonds. De cheque ter waarde van ¤ 2500,- werd dankbaar aangenomen door dhr. Bert Medema uit Amsterdam. Beide goede doelen waren zichtbaar verrast en beloofde dat de opbrengst een goede bestemming krijgt.

Na de finale van de Troostronde was er een optreden van dansgroep Papillon uit Monster. Hierna was het de beurt aan de heren van de Winnaarsronde. Ook deze heren kwamen met hun eigen muziek op. Vincent vd Meer uit Loosduinen had al twee keer eerder de rode loper naar het podium bewandeld en wist dus hoe hij moest lopen. Zijn tegenstander daarentegen die deed voor het eerst mee en haalde gelijk de finale. Deze man in kwestie, John de Ruiter uit Spijkenisse was erg onder in de indruk van wat er allemaal op hem afkwam, maar zes deelnemers deden hem dit voor !!. Beide heren stonden te spelen of hun leven ervan af hing. Bij een 2 - 2 stand ging de partij prima gelijk op en was de zaal gespannen wat er komen zou. Na de break was het John die wegliep bij Vincent en uiteindelijk nog een 170 finish op de bord kreeg ook. De zaal werd gek en ook viel er nog een 180er te noteren, deze was voor Vincent. John won uiteindelijk met 5 - 2 en was de verdiende winnaar van de 10e editie van de Monsterse Embassy 2009. John mocht zijn cheque van ¤11000,- doorgeven aan Stichting RoPaRun. De heer Chris Mijer uit Spijkenisse wist niet wat hem overkwam en was zeer in zijn nopjes. Vincent, die dus als enigste deelnemer in 10 jaar tijd, drie keer de finale heeft gehaald, gaf zijn cheque aan Stichting Doe een Wens en weer was Esther Zwinkels uit Honselersdijk de gelukkige. Wederom kreeg zij een bedrag van ¤ 5000,- overhandigd en zo ging er totaal ¤ 10000,- naar Stichting Doe een Wens. Ook werden bij de prijsuitreiking de overige prijzen uitgereikt.

Johan "Nextdoor" Buurman had in de 301 week een prijs gewonnen door te openen met 170 punten. Twee anonieme sponsors vonden dit een leuke actie en wij als bestuur waarderen deze geste dan ook zeer. Johan mocht een cheque weggeven van ¤ 1700,- aan Stichting Najjar. De dames Mevrouw Marguerite Terwindt-Sickinghe en Mevrouw Loes Stockmann-Steens vonden het geweldig dat een kleine, onbekende Stichting als Najjar in de prijzen was gevallen. Zoals gebruikelijk werd ook de hoogste uitgooi gehuldigd. Het was Eugene Moers die in het toernooi een 161 uitgooi op zijn naam schreef. Hij mocht een cheque van ¤ 5000,- overhandigen aan Stichting Stophersentumor.nl. Ook de sponsor van deze prijs, dhr. Remmert Keizer van GJ Personeeldiensten was content met de keuze van Eugene. Het waren de dames Annelies Beekes en Mevrouw Joke Timmers die het geld in ontvangst namen Ook werd de prijs voor de snelste leg uitgereikt. De heren Daan van de Werf en Barry vd Berg van de van der Werfgroep uit Monster mochten de cheque van ¤ 3000,- overhandigen aan Ferry Visser uit de Maasdijk en John de Ruiter uit Spijkenisse. Beide heren hadden allebei een 13-darter gegooid en dat was de snelste leg uit deze editie. Beide heren hebben in goed overleg besloten dat het geld gaat naar Stichting Vliethof uit Naaldwijk. Ook hier was er iemand aanwezig om de cheque in ontvangst te nemen. Jan Vellekoop uit Naaldwijk was ook blij met dit bedrag en beloofde aan beide deelnemers dat hij hen op de hoogte houdt wat er met het geld gebeurd.

Als laatste werd de cheque weggeven door onze voorzitter Willem van Gaalen aan een lokaal goed doel. Dit jaar is de keuze gevallen op het Oranje Comité 2000. Van Gaalen: "Wij bestaan 10 jaar en hun ook. Wij hebben in het verleden geld weggeven aan instanties die zich bezig houden met ouderen, kinderen en gehandicapten in en uit Monster en vandaar dat we nu iets gekozen hebben dat heel die lading dekt, het Koningen Feest in Monster. Ook dat is een traditie, net als wij en vandaar de keuze", lichte van Gaalen toe. De heer Frans Boers van het Oranje Comité was verguld en trost dat juist hun in de prijzen waren gevallen. Boers :" Echt geweldig, dit geeft ons een geweldige stimulans om door te gaan waar we bezig zijn. Hieruit blijkt dat er veel waardering is vanuit de gemeenschap en dat is een goed gevoel". Na de prijsuitreiking barste het feest los. Eerst kwamen de Gebroeders KO op het podium en was iedereen in de hiep, hiep, hoera stemming. De oer oude Hollandse polonaise werd weer van stal gehaald en de stemming zat er gelijk in. Ook na de Gebroeders Ko was er weer ruimte voor Nicolette Street uit Engeland om een geweldig optreden neer te zetten.

Na de 10e editie kunnen we de balans opmaken en kunnen we vaststellen dat we wederom een recordopbrengst hebben gerealiseerd. Dit jaar is er ¤ 40000,- aan prijzengeld richting de diverse goede doelen. Na een week van rennen en vliegen zit de 10e editie er op. Voorzitter van Gaalen : "Wij zijn als organisatie en als gehele bestuur zeer trots op dit toernooi. Wij doen er alles aan om er een waarspektakel van te maken, en het lukt ons ieder jaar weer". "Als je kijkt naar het podium, het grote scherm in de zaal, de flatscreens in de hal waar je het dartbord ziet en het scorebord zodat je vanuit de Noviteit heel goed de wedstrijd kan volgen, zou je bijna zeggen dat je bij een professionele wedstrijd staat te kijken". Over de totale opbrengst zegt van Gaalen: " Tot nu toe gaan we ieder jaar omhoog, iets wat ook nastreven, maar als het dan ook echt gebeurd dan lopen wij als organisatie met zulk dik kippenvel rond". "Vorig jaar 36.000,- euro en toen zeiden we al waar moet dit heen, en nu 40.000,- euro, het is gewoon GEWELDIG". "Gezien het feit dat dit jaar voor de meeste van de organisatie het laatste jaar is , is het natuurlijk super dat alles klopt en dat er zo'n geweldig bedrag kan weggeven worden. Ik mag wel zeggen dat ik persoonlijk kan terug kijken op tien schitterende jaren". De penningmeester van de Monsterse Embassy, Carlo Schoonderwaldt, voegt er nog aan toe: "Het is voor 99,99% zeker dat er een 11e editie komt. Er zijn mensen bereid gevonden om het stokje over te nemen en dat is goed nieuws. Binnenkort treden het bestuur van de Stichting Monsterse Embassy af en zullen de nieuwe mensen op de voorgrond treden. Het 'oude' bestuur heeft te kennen gegeven dat zij in het overgangsjaar beschikbaar blijft voor advies en raad. Eind goed al goed zullen we maar zeggen". Wat de opbrengst volgend jaar zal worden weet niemand maar dat we volgend jaar de Monsterse Embassy zullen volgen is één ding dat zeker is.