Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 maart 2009

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs

hoe zij er voor kan zorgen dat alle leerlingen ROC-Nijmegen de in het lesrooster opgenomen Nederlandse les ook daadwerkelijk krijgen


1. Bent u op de hoogte van het bericht in de Gelderlander van 14 maart dat leerlingen op het ROC-Nijmegen, die aanvullende Nederlandse taalles nodig hebben, die Nederlandse les niet krijgen?


2. Klopt dit bericht? En klopt het dat die lessen wel in het lesrooster zijn opgenomen? Kunt u aangeven om hoeveel leerlingen het gaat en hoe lang de aanvullende Nederlandse lessen al ontbreken.


3. Klopt het dat niet alleen aanvullende Nederlandse lessen niet gegeven worden maar ook de reguliere Nederlandse lessen (bron Schriftelijke vragen van de PvdA-raadsleden Halima El Karouni en Joke Pol,dd 16 maart 2009.)


4. Wat is de oorzaak van het niet geven van de lessen Nederlands? Zijn er in de regio Nijmegen inderdaad te weinig docenten Nederlands? Is het overmacht van ROC-Nijmegen of schiet de bedrijfsvoering tekort?


5. Klopt het dat er door het afschaffen van de gedwongen winkelnering bij inburgering er veel docenten Nederlands boventallig zijn geworden bij ROC's? Hoe kan het, tegen die achtergrond, gebeuren dat ROC-Nijmegen onvoldoende leraren heeft om Nederlandse les te geven?


6. Welke mogelijkheden heeft u om ROC-Nijmegen bij te staan wel snel voldoende docenten Nederlands te krijgen?


7. Welke actie wordt door ROC-Nijmegen genomen zodat de studenten de gemiste lessen Nederlands kunnen inhalen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl