Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 maart 2009

Vragen van het lid Tang (PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat

over de verdubbeling van het aantal vluchten op Rotterdam Airport


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de verdubbeling van het aantal vluchten op Rotterdam Airport? {1}


2. Is het juist dat de directie van Rotterdam Airport, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, een nieuw luchthavenbesluit gaat aanvragen, dat met 30.000 extra slots een groei tot 2 miljoen passagiers mogelijk moet maken?


3. Hoe past dit in het profiel van klein zakenvliegveld?


4. Hoe verhoudt het voornemen van Rotterdam Airport zich tot uw uitgangspunten, zoals neergelegd in de Tussentijdse Toekomstschets van 14 november 2008?


5. Is het juist dat u in de Toekomstschets hebt gesteld dat, gegeven de beperkte milieucapaciteit in deze dichtbevolkte regio, Rotterdam Airport zich zou moeten richten op het optimaliseren van de operatie binnen de geldende contour?


6. Waarom wil Rotterdam Airport zich kennelijk niet conformeren aan Rijksbeleid?


7. Bent u bereid de uitgangspunten, zoals neergelegd in de Toekomstschets, te bevestigen in de Luchtvaartnota?


8. Hoe verhoudt het voornemen van Rotterdam Airport zich tot het vigerende beleid van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam, die ook uitgaan van de geldende contour?


9. Wat is uw opvatting over het voornemen van Rotterdam Airport om reeds deze zomer te beginnen met omvangrijke investeringen, zoals een groot nieuw hangargebouw, een congresruimte, een laboratorium en een waterhotel met 1500 bedden? Hoeveel bedragen deze investeringen in totaal? Waarom wordt niet de democratische besluitvorming afgewacht, die zou moeten leiden tot meer geluidsruimte?


10. Wat is uw opvatting van het in bovengenoemd artikel genoemde idee van de Gemeente Rotterdam en de EBDR, om Rotterdam Airport af te splitsen van Schiphol en weer in gemeentelijke handen te brengen?

{1} Financieel Dagblad, blz. 11, "Rotterdam plant groeispurt", 23 maart 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Financieel Dagblad, blz. 11, "Rotterdam plant groeispurt", 23 maart 2009