Waardetransporteurs willen landelijk rechercheteam geldovervallen

HILVERSUM - Er moet een stevige landelijke aanpak van geldovervallen komen door de politie. Daar pleiten de twee grootste geldtransporteurs Brinks en G4S voor in het televisieprogramma EénVandaag. 'Er moet een nationaal expertisecentrum komen' zegt Sven Vermeulen, hoofd beveiliging van Brinks. Directeur Rob Huijgens van concurrent G4S Cash Services: 'Iedere overval staat nu op zichzelf, door een landelijke aanpak krijg je één probleem'.

Explosieve stijging
Beide waardetransporteurs zijn de explosieve toename van het aantal overvallen op geldwagens meer dan zat. Twee jaar geleden stond de teller nog op zeventien, vorig jaar waren het er al drieënveertig. Dit jaar zijn er tot nu toe al dertien overvallen gepleegd. Als je dit doortrekt zou dat betekenen dat er in totaal tweeënvijftig geldwagens worden overvallen in 2009, wat neerkomt op één per week. Rob Huijgens van G4S; 'De vraag is niet langer óf je overvallen wordt maar; doen ze het vandaag of morgen?'. 'Bij Brinks is het aantal overvallen in de eerste drie maanden van dit jaar al net zo hoog als in heel 2008.', aldus Sven Vermeulen van Brinks.

Verschuiving
In het verleden vonden de overvallen vooral plaats in Amsterdam maar de transporteurs zien een verschuiving naar de rest van het land. 'De dadergroep verspreidt zich over het land nu de aandacht van de politie in Amsterdam voor de overvallen is toegenomen.', aldus Vermeulen. Het probleem is volgens de geldlopers dat de regionale politiekorpsen niet grensoverschrijdend werken in de aanpak van de overvallen. Een nationaal expertisecentrum dat landelijk analyseert en rechercheert zou daar verandering in moeten brengen.

Zinloos
Overigens laat G4S in de televisie-uitzending zien dat het stelen van een geldkoffer vrijwel zinloos is. Als je de koffer al open krijgt dan is het geld dat er inzit al automatisch vernietigd door een combinatie van vuur en verf.
---
NOOT VOOR DE REDACTIE,

EenVandaag