Meer dan 100.000 vacatures op nieuwe website


ZWOLLE, 20090330 -- Utilo.nl, een onafhankelijke carrièresite opent deze week zijn virtuele deuren. Door de huidige crisis op de arbeidsmarkt staan steeds meer mensen op straat en zoeken werk. Utilo.nl wil hen ondersteunen. Door het overzichtelijk samenvoegen van de vacatures op de grote vacaturesites. En door tips en adviezen voor hun sollicitatie.

Waar jarenlang de banen voor het oprapen lagen en de werkloosheid laag was, is dat sinds het vierde kwartaal 2008 drastisch aan het veranderen. Bedrijven sluiten hun deuren, contracten van uitzendkrachten worden opgezegd en werknemers zijn niet meer zeker van hun (vaste) baan. Steeds meer mensen staan op straat en zijn op zoek naar werk. Volgens voorspellingen van het CPB zal de werkloosheid in 2010 oplopen tot 9% van de beroepsbevolking. Nu al neemt het aantal reacties op vacatures fors toe, bedrijven krijgen stapels brieven en cv's. Het is voor sollicitanten bijna onmogelijk tussen al die brieven op te vallen en een baan te veroveren. Een situatie die sinds de jaren '80 niet meer is voorgekomen en veel sollicitanten hebben dan ook geen idee hóe ze dat moeten doen.

Internet neemt een steeds grotere plaats in bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Er bestaat een overvloed aan vacaturesites. Het vinden van de weg naar een passende vacature is in dit oerwoud een dagtaak geworden. Daarom zoekt Utilo.nl de belangrijkste vacatures en voegt deze samen. Voordeel hiervan is dat de werkzoekende in één keer meer dan 100.000 vacatures kan doorzoeken, veel meer dan op de afzonderlijke sites. Door de grotere hoeveelheid, is ook de "dichtheid" van de vacatures groter. Vooral voor bezoekers uit kleinere plaatsen betekent dit dat ze veel gemakkelijker zicht krijgen op vacatures in hun eigen dorp. Zo heeft Wapenveld, een plaatsje in Gelderland met 6000 inwoners, een eigen pagina met op dit moment 8 vacatures.
Commercieel directeur Henriët Veen: "Het is op deze manier, met deze hoeveelheid, veel gemakkelijker een passende vacature in de buurt te vinden. Utilo.nl brengt dus echt je droombaan dichterbij. "

Uiteraard wisselt het aantal vacatures wekelijks. Deze week zijn 111.800 vacatures gevonden. De meeste daarvan in de provincie Zuid-Holland (21.596 vacatures), gevolgd door de provincie Noord-Holland met 18.084 vacatures. Als het gaat om branches, zijn er de meeste vacatures gevonden in de techniek (21.249 vacatures), gevolgd door de financiële sector met 14.202 vacatures.

De vacatures worden overzichtelijk gerangschikt, per provincie, per plaats en per categorie. Per plaats wordt, behalve de banen in die plaats, ook een overzicht gegeven van plaatsen in de buurt. De gemiddelde werkzoekende uit Groningen is immers vooral geïnteresseerd in een baan in Groningen, of eventueel in Assen, maar niet in een baan in Amsterdam waarvoor hij dagelijks in de file moet staan.

In jaren van lage werkloosheid, zoals de afgelopen jaren, is het niet moeilijk een baan te vinden en te worden aangenomen. De sollicitant van vandaag heeft echter flinke concurrentie. Daarom biedt Utilo.nl naast vacatures ook sollicitatie-advies. Bezoekers krijgen tips en adviezen over waar banen te vinden zijn en hoe ze tijdens de sollicitatieprocedure zich positief kunnen onderscheiden van andere sollicitanten. Ze kunnen op die manier hun kansen op de baan sterk vergroten.





Ingezonden persbericht