Leefbaar Utrecht

Stadspartij Leefbaar Utrecht, 23 maart '09

Aankondiging debat: "Daantje zou naar school toe gaan. Maar waar?"

Maandag 30 maart, aanvang 20.30 uur, café Willem Slok

De vierde Sloksessie van Stadspartij Leefbaar Utrecht gaat over het gemeentelijk onderwijsbeleid: de ene school groeit als kool, de volgende school kampt met leegstand. Moet hier iets mee gedaan worden, en zo ja, wat dan?

Utrecht groeit tegen de klippen op, en niet alleen in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Ook de oude stad krijgt zijn deel van die aanwas. Uit de bevolkingsrapportage van 2007 bleek dat de groep 0-4 jarigen veel groter was dan de groep in de leeftijd tussen 9-12 jaar. De consequentie van dit gegeven is dat er in de periode 2008-2011 ongeveer 200 extra schoollokalen beschikbaar moeten komen om al die kinderen op scholen te kunnen huisvesten. Een deel hiervan wordt natuurlijk in Leidsche Rijn gerealiseerd, maar ook in wijken als Wittevrouwen, Tuindorp en rond de Maliebaan zit de groei er goed in. Tekorten aan schoollokalen manifesteren zich of worden voor de nabije toekomst voorzien.

Groei vs. leegstand

Waar zetten we die lokalen neer? Dat is een steeds moeilijker te beantwoorden vraag in wijken waar feitelijk geen ruimte is voor uitbreiding. Maar hierbij is ook van belang dat sommige scholen groeien als kool, terwijl andere scholen (soms in dezelfde buurt) moeite hebben om het hoofd boven water te houden en zelfs te maken hebben met leegstand van lokalen.

Vrijheid van schoolkeuze?

De (lokale) overheid heeft zichzelf op afstand geplaatst en bemoeit zich eigenlijk alleen nog maar met de bouw van scholen en lokalen. Maar is die afstand eigenlijk niet te groot geworden? In hoeverre is er behoefte of zelfs noodzaak tot sturing van de schoolkeuze? Er zijn voorbeelden van steden - zoals Nijmegen - waar die sturing behoorlijk ver gaat. Wat vinden de Utrechtse betrokkenen, ouders, leerkrachten, schoolbesturen van een grotere invloed van de overheid op de vrijheid van schoolkeuze? Of zijn er nog andere oplossingen denkbaar? Stadspartij Leefbaar Utrecht wil graag van u als betrokkene horen waar de oplossingen voor dit groeiende probleem gezocht moeten worden!

Meepraten over dit onderwerp?

Dat kan op maandag 30 maart 2009 in café Willem Slok, Korte Koestraat 2 Utrecht, vanaf 20.30 uur.

Het debat staat onder leiding van oud-wethouder onderwijs René Verhulst.

Aanmelden? Graag! via mail@leefbaarutrecht.nl


---- einde aankondiging ----
Wij zouden het zeer op prijs stellen wanneer u deze aankondiging wilt opnemen in uw medium! Voor meer informatie kuntu contact opnemen met Hans Berends, 06 - 5106 9302 of hans@leefbaarutrecht.nl

Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
Beleidsmedewerker Stadspartij Leefbaar Utrecht
tel: 030 - 2861463 web: www.leefbaarutrecht.nl
Stadspartij Leefbaar Utrecht: "Niet links, niet rechts, maar Utrechts!"