Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Inloopdagen over zandwegen in Nationaal Landschap de Graafschap op 30 maart en 2 april

Op 30 maart en 2 april houden de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Zutphen inloopdagen over zandwegen als onderdeel van project Kroel'n in `t zand. De gemeenten zijn benieuwd wat inwoners nog weten over de zandwegen van vroeger in dit gebied. Hoe de zandwegen waaraan zij wonen, werken en recreëren tegenwoordig worden gebruikt. Maar ook wat de mogelijkheden van zandwegen zijn voor de toekomst.

De uitgevoerde veldinventarisatie van de zandwegen wordt tijdens de inloopdagen toegelicht. Om deze inventarisatie volledig te maken en om ons een goed beeld te geven van wat er speelt rondom de zandwegen is uw lokale kennis, als aanwonende of gebruiker, van groot belang! Vooral omdat de inventarisatie de basis vormt voor de verdere plannen die voor de zandwegen worden ontwikkeld.

Inloopdagen

De inloopdagen zijn van 14.00 tot 22.00 uur op:
* 30 maart in De Heksenlaak, Zwiepseweg 32, 7244 NA in Barchem.
* 2 april in Olde Lettink, Almenseweg 35, 7251 HN in Vorden.

Achtergrond

Zandwegen, kerkepaden, schoolpaden en hessenwegen, zijn kenmerkend voor het Nationaal Landschap De Graafschap. Nergens vind je zoveel onverharde wegen als hier; bij elkaar zo'n vierhonderd kilometer! De zandwegen waren eeuwenlang de enige manier om door De Graafschap te reizen. Vaar- en spoorwegen vind je hier bijna niet. Tot enkele tientallen jaren geleden waren er nauwelijks verharde wegen in dit gebied. Dat is nu wel anders. Maar gelukkig zijn er veel zandwegen aan de asfaltmachine ontsnapt. Zandwegen vertellen ons namelijk veel over de geschiedenis van het landschap. Ze hebben vaak een speciale functie gehad. Bijvoorbeeld om naar de kerk te gaan, handelswaar te vervoeren of om vee te verplaatsen. Om de zandwegen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, hebben de gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Lochem en Zutphen hun krachten gebundeld. Samen willen zij de zandwegen een nieuwe toekomst geven. Met de inventarisatie-kennis zal getracht worden beheer en onderhoud af te stemmen op het gebruik door o.a. recreanten en bewoners. De cultuurhistorische en landschappelijke waarden van de zandwegen en de rol voor de landbouw zijn daarbij ook van belang. Hiervoor zijn de vier gemeenten het project Kroel'n in 't zand gestart.

Het project Kroel'n in 't zand wordt in stappen uitgevoerd:
* In beeld brengen van de huidige inrichting en staat van onderhoud en organiseren inloopdagen.

* Toekennen van functies aan de verschillende onverharde wegen.
* Maken van streefbeelden per weg en criteria opstellen voor het beheer.

* Vaststellen van knelpunten.

* Opstellen van een actieprogramma met inrichtingsmaatregelen.
* Opstellen van een advies aan de gemeenten over gebruik en inrichting van wegen.

Vragen

Voor vragen over dit project of de inloopdagen kunt u contact opnemen met contactpersoon Richard Trenning (gemeente Bronckhorst), telefoon 06-234 656 29. Of projectleider Fred Eggink, telefoon 06-53 93 05 70.

Trefwoorden Landbouwontwikkelingsgebieden
Mutatiedatum 23/03/2009