Vlaamse Overheid

Kampenhout

Aanleg busbanen Haachtsesteenweg (N21) Kampenhout

Vlaamse overheid

maandag 23 maart 2009

Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant start op 30 maart met de aanleg van busbanen op de Haachtsesteenweg (N21) in Kampenhout. Tussen de kruising met de Vogelzanglaan en de kruising met de Dreefstraat komt er gedeeltelijk aan beide kanten van de weg een busstrook. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de kruispunten te herinrichten. Ook de fietspaden worden gedeeltelijk heraangelegd, en over het hele tracé komt een gescheiden rioleringsstelsel. De werkzaamheden zullen in verschillende fasen uitgevoerd worden om de hinder te beperken. Het doorgaande verkeer zal te allen tijde in de beide richtingen mogelijk blijven. Op 30 maart beginnen de werkzaamheden tussen de Vogelzanglaan en de Hubert Tobbackstraat, en van de kruising van de Zeypestraat en de Dorpelstraat met de Haachtsesteenweg tot voor de Warandestraat. Volgens de huidige planning zullen de werkzaamheden duren tot eind 2010.

Met de aanleg van busbanen wil de Vlaamse overheid de doorstroming van het openbaar vervoer verbeteren, om de efficiëntie en de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer te verbeteren, en zo meer gebruikers aan te trekken. Busbanen mogen enkel gebruikt worden door De openbaar vervoerdiensten, schoolbussen, taxi's en prioritaire voertuigen. Op de Haachtsesteenweg komen er zowel "busstroken" als "Bijzonder Overrijdbare Beddingen" (BOB's). Busstroken maken deel uit van de rijbaan en worden gemarkeerd met een stippellijn, terwijl BOB's geen deel uitmaken van de rijbaan en gemarkeerd worden met een volle lijn. Auto's mogen BOB's alleen gebruiken om die te dwarsen, en er onder geen beding op stilstaan.

Er zal tijdens de werkzaamheden steeds een kant van de weg vrij blijven voor het doorgaande verkeer in de beide rijrichtingen. In elke fase zullen eerst de busstrook en de rijbaan richting Brussel (aan de zuidelijke kant van de N21) heraangelegd worden, en dan pas de busstrook en de rijbaan richting Kampenhout-Sas (aan de noordelijke kant), samen met de middengeleiders van de weg. Tijdens de werkzaamheden zullen de zijstraten ter hoogte van de werfzone afgesloten worden voor alle verkeer. Het verkeer van die zijstraten zal dan omgeleid worden. Fietsers zullen gedurende de hele tijd van de werkzaamheden omgeleid worden via Kampenhout-Sas, de Bosstraat,de Aarschotsebaan, de Stationstraat, de Tiendeschuurstraat, de Bergstraat en de Torfbroeklaan.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door THV VBG/WEGEBO. De Vlaamse overheid investeert 6,5 miljoen euro (incl. BTW) in de wegwerkzaamheden, en Aquafin investeert 800.000 euro (incl. BTW) in de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Anton De Coster, communicatieverantwoordelijke Tel: 02 257 23 00
Fax: 02 257 23 80
Email: wegen.vlaamsbrabant@vlaanderen.be