Gemeente Barendrecht

Burgemeester Van Belzen lanceert kinderwebsite www.hoeveiligbenjij.nl

BARENDRECHT (dinsdag 24 maart) - Op maandag 30 maart lanceert burgemeester Van Belzen in Barendrecht officieel de kinderwebsite van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond www.hoeveiligbenjij.nl . Samen met de leerlingen van groep 8c van cbs Smitshoek legt hij om 13.45 uur de test 'Hoe veilig ben jij' af. In tien vragen checken zij hun kennis over veiligheid.

Het hele jaar door wordt de Nederlandse bevolking geïnformeerd over de voorbereiding op (mogelijke) rampen. Ook in Barendrecht besteden we daar regelmatig aandacht aan. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen zich voorbereiden op rampen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), waarvan onze gemeente deel uitmaakt, heeft daarom de website www.hoeveiligbenjij.nl ontwikkeld. Op speelse wijze worden kinderen geïnformeerd over risico's en rampen.

Hoe veilig ben jij?
De website is met name bedoeld voor kinderen in de hoogste twee groepen van het basisonderwijs. Vanaf begin 2009 vinden zij daar filmpjes, strips, tekeningen en puzzels met informatie over welke mogelijke rampen kunnen gebeuren. De website bevat duidelijke instructies over wat kinderen bij een bepaald type ramp kunnen doen. Aan de hand van een heuse veiligheidstest wordt duidelijk of ze wel voldoende weten over veiligheid. Voorafgaand aan de les krijgen de leerlingen uitleg van de VRR over veiligheid, de rol van de VRR, de gemeente en de hulpdiensten.

Goede voorbereiding is halve werk
Van Belzen vindt het van groot belang dat kinderen weten wat ze moeten doen als er bijvoorbeeld brand uitbreekt of als de sirene gaat. Daarom ontvangen deze week alle Barendrechtse peuterzalen, kinderdagverblijven en scholen in het primair en voortgezet onderwijs een brief waarin aandacht wordt gevraagd voor www.hoeveiligbenjij.nl. Bij de brief is een aantal schoolkrantenartikelen gevoegd en de checklist 'Denk Vooruit'. Daarin zijn suggesties te lezen voor concrete zaken die zij kunnen doen om te zorgen dat de mensen in het pand en de directe omgeving daarvan veilig kunnen wonen, spelen en werken. De burgemeester hoopt dat alle scholen in Barendrecht een kijkje nemen op de website. 'Een goede voorbereiding is het halve werk. Door kinderen bewust te maken van risico's vermindert hun kwetsbaarheid. Daarnaast is deze aandacht voor veiligheid een signaal naar de ouders. Zo weten zij dat als er iets aan de hand is, de school voorbereid is op het opvangen van de leerlingen.'


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht