Gemeente Papendrecht

27 maart 2009

Papendrecht onderzoekt nieuwe recreatieve voorziening

De gemeente Papendrecht heeft zich bereid verklaard in principe medewerking te verlenen aan het verzoek van een consortium van bedrijven om op het Slobbengors in Papendrecht een toeristisch/recreatieve voorziening te realiseren. De engineering hiervan zal worden uitgevoerd door het gerenommeerde Papendrechtse ingenieursbureau Iv-Groep. De te ontwikkelen voorziening zou moeten dienen als trekpleister voor Papendrechtse en niet-Papendrechtse recreanten en (dag)toeristen van alle leeftijden.

Iv-Groep verwierf wereldwijde faam met het ontwerpen van het reuzenrad in Londen en vervolgens met het hoogste reuzenrad ter wereld in Beijing, maar stond ook in de regio Drechtsteden en omgeving aan de wieg van diverse werken, zoals de loopsteiger in het Vijverpark, de reconstructie van de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht en enkele 19e eeuwse bruggen in Dordrecht.

Burgemeester en wethouders stellen het bijzonder op prijs dat het initiatief om een extra dimensie aan Papendrecht én de regio toe te willen voegen, uit de Papendrechtse samenleving zelf komt. Zij juichen verder toe dat ernaar wordt gestreefd de voorziening in de toekomst uit te breiden met andere vormen van vrijetijdsbesteding en/of toerisme.

'Samen stad aan het water'
Het college baseert zijn standpunt op twee doelstellingen: enerzijds zou de locatie zó populair moeten worden dat meer (jonge) recreanten en dagtoeristen Papendrecht bezoeken. Anderzijds is het een lang gekoesterde wens van Papendrecht om de verbinding met Dordrecht en Zwijndrecht te accentueren c.q. versterken. Papendrecht voert immers samen met deze en andere Drechtsteden het motto `Samen stad aan het water'.
Een ander uitgangspunt (vastgelegd in de Structuurvisie) zou moeten zijn, dat het past in de recreatief belangrijke as Biesbosch - His torische binnenstad Dordrecht - Papendrecht - Molens Kinderdijk / Groene Hart.

Tijdens oriënterende gesprekken is het Slobbengors als voorkeurslocatie uit de bus gekomen. Een deel van dit gebied heeft de bestemming `recreatieve doeleinden' en `groenvoorzieningen'. De mogelijkheden van deze en eventuele alternatieve locaties met eenzelfde bestemming worden de komende maanden nauwgezet bekeken. Ook de consequenties van een dergelijke voorziening voor de direct-omwonenden, (sport)verenigingen, bedrijven in de omgeving en de buurgemeenten - te denken valt aan (geluids)overlast, parkeerbehoefte, bereikbaarheid, verkeersstromen, milieu, enz. - zullen daarbij zorgvuldig worden afgewogen.
In het verleden zijn zowel bij de ideeën voor de Floriade 2012 als in het regionaal toeristisch project Hollands Glorie als in het kader van citymarketing verschillende vormen van een toeristische trekpleister de revue gepasseerd: een uitkijkto ren (met eventueel restaurant), een reuzenrad, een grote kabelbaan en/of een watertaxi. Een reuzenrad wordt op dit moment gezien als meest aantrekkelijke en meest haalbare optie vanwege de combinatie tussen uitzicht over de omgeving en vermaak voor (Papendrechtse en niet-Papendrechtse) kinderen, jongeren én volwassenen.

Na afronding van de nodige onderzoeken krijgen belanghebbenden nog uitgebreid de gelegenheid om hun mening te geven over de eventuele nieuwe voorziening. Ook (sport)verenigingen die direct en indirect gevolgen kunnen ondervinden van het plan kunnen binnenkort meer gedetailleerde informatie verwachten.

Grote schoonmaakactie `Een fris Papendrecht' start in Kraaihoek/Middenpolder
Eind maart start de gemeente met de jaarlijkse schoonmaakactie `Een fris Papendrecht'. De actie loopt tot begin juli. Afvalscheiding, zwerfvuil en het verwijderen van zwerffietsen en -winkelwagentjes krijgen extra aandacht in deze p eriode. Hulp van omwonenden is daarbij zeer welkom

Elke maand is een andere wijk aan de beurt. Steeds worden de echte actiedagen voorafgegaan door een technische schouw, waarbij alle straten worden uitgekamd door een team van de gemeente en het wijkplatform.

Als eerste is de wijk Kraaihoek/Middenpolder aan de beurt. De technische schouw in deze wijk is dinsdag 31 maart. De twee actiedagen zijn woensdag 22 en donderdag 23 april.

Wat u meldt, telt
Bewoners kunnen tijdens de technische schouw van de gelegenheid gebruik maken onregelmatigheden in hun woonomgeving te melden. Denk daarbij aan kapotte stoeptegels, overhangend groen, gaten in de bestrating. Melden kunnen overigens ook worden gedaan bij het Meldpunt op www.papendrecht.nl, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het Meldpunt is tussen 08.30 en 17.00 uur ook telefonisch bereikbaar: (078)641 89 11.

Buitenbad niet eerder dan 9 mei open
Tijdelijke maatregelen zwembad De Hooght
Tot aan de opening van het buitenbadseizoen op zaterdag 9 mei worden nog twee tijdelijke maatregelen aan zwembad De Hooght getroffen. Als gevolg daarvan kan het buitenbad (ook bij mooi weer) in ieder geval niet vóór 9 mei open gaan.

De chloor- en zoutzuurtanks worden vervangen door een zoutelektrolyse systeem en het ondergrondse buizenstelsel wordt vervangen door een ringleiding die in het wedstrijdbassin wordt aangebracht. Rond de ringleiding wordt een betonnen constructie aangebracht. Beide voorzieningen zijn milieutechnisch noodzakelijke maatregelen en kunnen niet worden uitgesteld tot de opening van het nieuwe sportcentrum.

De werkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan en zijn volgens de huidige planning 9 mei afgerond, maar de uitvoering ervan is mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

Voorverkoop zwemabonnementen
De voorverkoop van zwemabonnementen voor Zwembad De Hooght st art woensdag 1 april en duurt tot en met vrijdag 8 mei. Abonnementen kunnen worden gekocht aan de kassa van het zwembad, Lange Tiendweg 12, Papendrecht.

Openingstijden kassa voor aanschaf abonnementen (1 april tot en met 8 mei):

maandag 07.00 - 08.30 uur (vanaf 27 april tot 11.30 uur) en 19.00 - 21.00 uur
dinsdag 07.00 - 11.30 uur
woensdag 07.00 - 15.00 uur en 19.00 - 21.00 uur donderdag 07.00 - 11.30 uur en 19.00 - 21.00 uur vrijdag 07.00 - 08.30 uur (vanaf 27 april tot 11.30 uur) en zaterdag/zondag 10.00 - 11.30 uur

Het buitenbad van Zwembad de Hooght start in principe op zaterdag 9 mei en sluit op zondag 6 september 2009. De opening van het buitenbadseizoen is deze keer afhankelijk van het voltooien van werkzaamheden aan het zwembad. Door de werkzaamheden kan het buitenbad in ieder geval niet eerder dan 9 mei open gaan.

Inschrijfformulieren zijn te downloaden via www.papendrecht.nl/zwembad of af te halen bij de kassa van Zwembad De Hooght.

Donderdag 9 april 2009: Junior Hartdag
In de Week van de Nationale Gezondheid, op donderdag 9 april a.s. organiseert de Nederlandse Hartstichting voor de elfde keer de Junior Hartdag; een afwisselend, informatief en sportief programma over hart, gezondheid en bewegen voor álle leerlingen van het basisonderwijs. Met de school beleven leerlingen een lekker fitte ochtend of - dag in het teken van de gezonde leefstijl. Naast een theoriegedeelte is er ook een praktijkgedeelte, dat bestaat uit bijvoorbeeld het organiseren van een sponsorloop voor een goed doel, gaan sporten met klasgenoten of met- en voor de hele school een gezonde lunch maken. Voorop staat dat het een afwisselende dag is waarop een leerling veel doet en leert over gezonde leefgewoonten.

Veel Nederlanders vinden een goed e gezondheid belangrijker dan geld of een mooi uiterlijk. Toch zijn er veel mensen (ook kinderen) met ongezonde leefgewoonten, zoals te weinig beweging, te veel of te vet eten en roken. Van ongezonde leefgewoontes kun je op den duur ziek worden.

Op www.heartjump.nl word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en hier kun je tevens materialen downloaden en bestellen.

Werkbezoek college aan de wijk Kraaihoek-Middenpolder op dinsdag 31 maart 2009
Het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht bezoekt twee keer per jaar een wijk in Papendrecht. Op dinsdag 31 maart 2009 wordt de wijk Kraaihoek-Middenpolder bezocht. Het wijkplatform Kraaihoek-Middenpolder heeft een programma samengesteld waarin een aantal aandachtspunten zijn opgenomen uit het wijkjaarplan 2009.

Wijkgericht werken
Het doel van wijkgericht werken is dat door een gezamenlijke aanpak de leefbaarheid in de wijk wordt verbeterd en de verantwoordelijkheid voor de leefomgeving met de burgers wordt gedeeld. Door initiatieven vanuit de bewoners, zoals buurt- en straatfeesten, kinderspeeldagen, sportdagen en themafeesten, te ondersteunen, verbetert de sociale cohesie.
Door het bezoeken van een wijk benadrukt het college haar betrokkenheid bij het wijkgericht werken. Het college kan zo met eigen ogen de uitwerking van het collegebeleid aanschouwen. Ook kan een werkbezoek een bijdrage leveren aan het maken van keuzes. Het is voor bewoners, betrokken bij het wijkgericht werken, een kans om op informele wijze kennis te maken met de leden van het college en punten, die hoog op de wensenlijst staan, nog een keer onder de aandacht te brengen.


____________