Politie Hollands Midden

Datum: 30 maart 2009

Alphen aan den Rijn 4 jongeren aangehouden voor geweld en bedreigingen

De politie heeft vier jongens van 14 (2x), 16 en 17 jaar uit Alphen aan den Rijn aangehouden op verdenking van het afhandig maken van spullen met gebruik van geweld of bedreiging van geweld. Ze zijn vrijdag 27 maart voorgeleid aan de rechter commissaris die de voorlopige hechtenis van alle vier de jongens heeft geschorst op voorwaarde dat ze niet met elkaar mogen omgaan.

Eén van de vier heeft bekend dat hij de berovingen (mede) gepleegd heeft. Twee andere ontkennen, een vierde geeft aan wel aanwezig te zijn geweest bij de berovingen, maar ontkent een strafbare betrokkenheid te hebben gehad. De jongens voelen zich deels verantwoordelijk voor het lastig vallen van winkelend publiek. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Overlast Herenhof De aangehouden verdachten waren onderdeel van de groep jongeren die sinds het begin van het jaar voor overlast zorgt bij de Herenhof. Er was sprake van toenemend geweld. De overlast begon met wat herrie en geschreeuw, en zette zich door in vandalisme zoals het gooien van modder tegen ruiten en bekladdingen. Vervolgens vonden er vechtpartijtjes plaats. Winkelend publiek werd gehinderd en voelde zich onveilig. Uiteindelijk resulteerde het gedrag van een paar jongeren in berovingen en bedreigingen.

De berovingen De drie berovingen vonden plaats op zondag 8 maart. Een 17 jarige Alphenaar werd toen in het Weteringpark van geld en sigaretten beroofd. De jongen fietste door het park toen hij door een groep jongens werd tegengehouden. Op dezelfde middag, eveneens in het Weteringpark, werd de telefoon van een 11 jarige jongen uit Alphen gestolen. Hij was aan het voetballen en zijn jas fungeerde als doel. De daders haalden uit de jas zijn mobiel en bedreigden de voetballers. Een laatste beroving mislukte. Een 15 jarige jongen was met een vriend aan het voetballen op een veldje aan de Grevelingen toen een aantal jongens hun kant opkwam. De daders intimideerden hen en fouilleerden hen op waardevolle spullen. Uiteindelijk zijn ze zonder buit afgedropen.

Informatieavond De politie hield frequent toezicht op de grote groep van jongeren (ong. 70 man), noteerden hun namen en als er regels werden overtreden kregen ze een bekeuring. Hoewel het merendeel van de groep jongeren niet kwaadwillend is, organiseerde de gemeente samen met de Alphense politie, bureau Halt en jongerenwerk een informatieavond voor de jongeren en hun ouders om inzicht te geven in wat er allemaal speelt bij de Herenhof en om de boodschap mee te geven dat hangen mag, maar overlast veroorzaken niet. De gezamenlijke aanpak lijkt een positief effect te hebben. Daarnaast startte er een recherche onderzoek naar de bedreigingen en berovingen die plaatsvonden bij het Weteringpark en op de Grevelingen. Dit heeft geresulteerd in de 4 aanhoudingen. Het politieonderzoek is nog niet afgerond, meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

--- noot voor de redactie/