Warchild


Lente in Shatila
30 maart 2009 - Landendirecteur Andres Gonzalez bezocht afgelopen week het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila, een overbevolkt kamp in de buitenwijken van Beirut, de hoofdstad van Libanon. Ondanks de situatie krijgen de kinderen toch een beetje een lentegevoel.

In de afgelopen week bezocht Andres een aantal projecten om te bekijken hoe het programma vordert. Shatila vluchtenlingenkamp in Libanon Vóór zijn bezoek was Andres al zeer benieuwd naar de situatie in het Palestijnse vluchtelingenkamp. "Een paar weken geleden zag ik de film `Waltz with Bashir" waarin de bloedbaden in de kampen Sabra en Shatila een belangrijke rol spelen. Ondanks dat ik de film niet geweldig vond, was ik wel extra benieuwd naar Shatila."

Slecht aan toe
Voor zijn werk als landendirecteur bezocht Andres veel vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever, Gaza en nu dus in Libanon. "De mensen die hier wonen, zijn er absoluut het slechts aan toe. Hier zitten 15.000 mensen letterlijk bovenop elkaar. Huizen stapelen zich op elkaar, omdat er geen ruimte is om in de breedte te groeien. Het is echt een zooitje met nauwe straatjes vol gaten, overal loshangende elektriciteitsdraden en waterleidingen. Door de hoogbouw is de zon bijna nergens te zien. En dat is dan de plek waar kinderen spelen, omdat speelplaatsen, parken en openbare ruimten ontbreken. Je stapt echt terug in de tijd. Het contrast met het moderne Beirut is onvoorstelbaar.

Op een dag, ga ik hier weg

Onderdeel van het bezoek was te bekijken of War Child er met lokale partners kan gaan werken. Om nog beter inzicht in de situatie te krijgen, sprak Andres tw Andres en Jamile in Shatila vluchtenlingenkamp in Libanon ee uur lang met Jamile, directeur van het Shatila Social Centre, waar activiteiten georganiseerd worden voor jongeren. "Met verdriet in haar ogen vertelde Jamile dat haar huis al 7 keer in 40 jaar is vernield door bombardementen, ze voelt zich hier dan ook niet meer thuis. "Op een dag, ga ik hier weg" vertelt ze vastberaden en hoopvol."

"In het centrum, dat ik bereik door letterlijk de trappen op te klimmen, vind ik een bibliotheek, een kinderopvang en zelfs een klein speelplaatsje, allemaal perfect gebouwd op vijf kleine verdiepinkjes. Een van de muren is helemaal vol geschilderd met bloemen. "Ja, het is lente in Shatila", vertelt Jamile, "er groeien hier geen echte bloemen, maar zo vrolijken we de kinderen toch op."

War Child bekijkt op dit moment de mogelijkheden voor uitbreiding van partnerorganisaties die in vluchtelingenkampen werken. Lees hier wat de partnerorganisaties van War Child doen in Libanon.