KNHS


Trainingsdag met Andrew McLean op Academy Bartels 30 maart 2009
Andrew Mclean website

Afgelopen dinsdag vond de trainingsdag met de Australische Andrew McLean plaats op Academy Bartels. McLean kwam naar Nederland op initiatief van Academy Bartels en NHB Deurne, nadat Machteld van Dierendonck van de faculteit van Utrecht er op gewezen had dat er een dag speling in diens Europese schema zat. McLean kwam s morgens rechtstreeks van Denemarken naar Hooge Mierde om vervolgens tot half 8 s avonds zijn verhaal te vertellen voor liefst 100 geïnteresseerden, waaronder trainers van het Trainersplatform van de KNHS, instructeurs van de FNRS, NHB en Has Den Bosch.

Na de introductie van Joep Bartels kon McLean van wal steken. Eerst wou hij iets kwijt over de bosbranden in Australië. Hij zat namelijk middenin het rampgebied. Zijn accommodatie is op het nippertje ontsnapt aan het vuur. Door middel van foto's liet hij zien dat het vuur tot aan de grens van zijn land was gekomen. Omdat de wind uiteindelijk draaide zijn ze gespaard gebleven.

McLean, eigenlijk zoöloog van beroep, zette in Australië een paarden gedragscentrum op. Het Australian Equine Behaviour Centre is het grootste internationaal erkend paarden trainings- en gedragscentrum in Australië. Hij was 20 jaar eventing ruiter en coach en schreef verschillende, zeer goed verkochte, boeken. De onderwerpen waar de trainingsdag mee begon waren: hoe werkt de communicatie tussen paard en ruiter' en waarom zijn topruiters zo goed'? De communicatie tussen ruiter en paard werkt via signaal, druk en beloning, en volgens de leertheorie van de operante conditionering'. Bij honden en andere diersoorten wordt deze theorie algemeen toegepast, maar in de paardensport lopen we achter. We weten wel hoe we de hulpen moeten toepassen, maar het proces achter deze hulpen krijgt veel te weinig aandacht', aldus McLean.

McLean begon met de uitleg over de zweep als hulp. Hij gebruikt de zweep niet als strafmiddel maar als hulp om duidelijk te maken wat je van een paard wilt (overigens is een straf best toegestaan, mits met mate, direct, en bewust). Als hij een paard aan de hand heeft gebruikt hij de zweep om een reactie te krijgen. Lichaamstaal gebruikt McLean zo min mogelijk. Het paard mag niet achter hem aanlopen als hij wegloopt van het paard. Het paard mag alleen reageren als hij een hulp met de zweep of zijn stem geeft. Zo kun je het paard, als je consequent genoeg bent, zelfs leren om voor twee tikjes de beweging te verkorten en te versnellen en voor één tikje de beweging te verruimen', aldus McLean. Het is relatief eenvoudig om de reactie later over te dragen van de zweep naar je beenhulp (klassieke conditionering, als de hond van Pavlov).

Na het theoretische gedeelte nam hij een paard aan de hand, een jonge Jazz nakomeling, om zijn trainingstechniek te demonstreren. In een paneldiscussie gaven Marlies van Baalen, Imke Schellekens-Bartels en Floor Dröge van NHB Deurne hun commentaar. Daarna kwam het interessantste gedeelte van de middag, toen drie trainers met hun leerlingen in de baan kwamen, en McLean vanaf de zijkant zijn advies en commentaar gaf. De trainers waren Tineke Bartels, Marjon Schreuder en Imke Schellekens, waarbij de laatste een probleempaard presenteerde, dat weg rent en staakt. Eens te meer bleek dat probleempaarden de interessantste gespreksstof leveren voor dit soort bijeenkomsten. Dit paard heeft geen wegloopprobleem, maar een stop-probleem', analyseerde McLean, en hij liet het paard heel vaak stil staan met duidelijke beloning: teugel los en even de manenkam strelen, zodra het paard de goede reactie gaf. Het was interessant om te zien hoe snel verbetering werd bereikt. Leerzaam was ook de discussie tussen de trainers Marion Schreuder, Henk van Bergen en Tineke Bartels, na afloop van de praktijksessie. Het kennen van de leertheorie, en het leren toepassen van het systeem van signaal, druk en beloning, vond iedereen het een must' voor trainers, instructeurs en studenten.

Tekst en foto: Academy Bartels